Moscova anunță triumful partidului lui Vladimir Putin în terioriile ucrainene anexate ilegal


Moscova anunță triumful partidului lui Vladimir Putin în terioriile ucrainene anexate ilegal

Comisia Electorală a Rusiei precizează că partidul pro-Kremlin Rusia Unită, cunoscut și drept formațiunea lui Vladimir Putin, a câștigat alegerile locale în cele patru regiuni din Ucraina ocupate ilegal de forțele rusești, într-un scrutin respins categoric de Kiev și aliații acestuia.

Oficialii proruși și comisia mai sus meționată au declarat că alegătorii din regiunile sudice și estice, pe care forțele Moscovei le controlează doar parțial, au optat în mod covârșitor pentru Rusia Unită, partidul obținând peste 70% din voturi în fiecare dintre regiuni.

Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a salutat alegerile care s-au desfăşurat într-o "manieră dinamică, cu puţine nereguli".

Cu aceste alegeri desfăşurate timp de trei zile, de vineri până duminică, Moscova încearcă să-şi legitimeze anexările în Ucraina prin votul organizat şi în teritoriile ocupate din est şi sud.

În pofida condamnărilor puternice din partea Occidentului, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care le controlează doar parţial - Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk - după "referendumuri" nerecunoscute de comunitatea internaţională.

Alegerile au loc cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale programate pentru începutul anului 2024, care l-ar putea menţine pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

Alegerile regionale în Rusia au fost organizate pentru a desemna guvernatori, deputaţi regionali şi aleşi municipali.

Votarea online a fost posibilă în mai multe regiuni ruseşti, inclusiv în capitala Moscova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.