Istoricul Armand Goșu dezvăluie cine sunt persoanele cele mai influente și mai apropiate de Vladimir Putin. I-au ridicate palate și au grijă să-i sporească constant averea. Ce s-a întâmplat cu „arhiva” de înregistrări audio compromițătoare a răposatului Prigojin


Istoricul Armand Goșu dezvăluie cine sunt persoanele cele mai influente și mai apropiate de Vladimir Putin. I-au ridicate palate și au grijă să-i sporească constant averea. Ce s-a întâmplat cu „arhiva” de înregistrări audio compromițătoare a răposatului Prigojin

Într-un interviu pentru contributors.ro, în care detaliază moartea lui Evgheni Prigojin și relația acestuia cu Kremlinul, care nu a fost niciodată atât de strânsă pe cât s-a vehiculat în ultima vreme, evidențiind o serie de amănunte biogafice mai puțin cunoscute de publicul larg, istoricul și analistul Armand Goșu dezvăluie și care sunt persoanele cele mai apropiate de liderul rus Vladimir Putin. 

Armand Goșu despre răposatul Evgheni Prigojin: „Da, era apropiat de Putin ( răposatul Evgheni Prigojin, n.red), dar n-a făcut parte niciodată din cercul intim al acestuia. Era un fel de supraveghetor, administrator, gestionar ar acestor afaceri. E ceva foarte rusesc aici. Și, oarecum, oriental”.

Armand Goșu despre persoanele cele mai apropiate de liderul rus: „Putin e un tip foarte conservator, nu-i plac schimbările, nu-i plac fețele noi, se desparte greu de oameni. E la fel ca Brejnev. Și acesta a fost însoțit până la moarte de prietenii din tinerețe, care formau așa-numita mafie din Dnepropetrovsk. În cazul lui Putin e vorba despre cooperativa Ozero, Lacul, din Petersburg. Din acel grup, cei mai influenți, cei cu care Putin se sfătuiește, sunt frații Kovalciuk, Mihail și Iuri. Ambii intelectuali, primul fizician, membru al Academiei de Științe, al doilea matematician și bancher, Mihail și Iuri, sunt piesele centrale ale cercului intim al lui Putin. Fosta gimnastă Alina Kabaeva, amanta lui Putin, este angajată pe un salariu uriaș la grupul media al familiei Kovalciuk. Ei sunt în grupul care a construit Palatul de la Ghelengik al lui Putin, de pe malul Mării Negre. Frații Kovalciuk au în proprietate și vila de la Valdai, pe care Administrația prezidențială a privatizat-o atunci când Putin a plecat de la Kremlin, în 2008, iar acum o închiriază pentru președinte pe bani grei. Frații Kovalciuk sunt implicați în deciziile politice, de pildă ei au fost în spatele candidaturii Kseniei Sobciak, la ultimele alegeri prezidențiale. Iar acum ei s-au ocupat de preluarea unei bune părți a activelor lui Prigojin, mai ales a rețelei de site-uri și a ziariștilor, cu ghilimelele de rigoare. Mai puțin a fabricii de troli pe care au refuzat-o categoric. Într-adevăr asta ar fi fost un activ prea toxic, până și pentru Kovalciuk. Putin își face afacerile prin cei doi frați, mai toate operațiunile financiare prin Banca Rossiia, care i-ar aparține de fapt liderului de la Kremlin și care e condusă de Iuri Kovalciuk. Mai sunt și alți oligarhi apropiați de Putin, frații Rotemberg, Ghenadi Timcenko sau Igor Secin. Dintre cei moșteniți de la Elțin, sunt Vladimir Potanin, Abramovici, Deripaska. Dar, m-ați întrebat de oameni influenți și apropiați de Putin, nu de oameni bogați.”

„Deci, repet, Prigojin n-a făcut parte din cercul apropiaților lui Putin.”

„Prigojin provine dintr-o familie de profesori, intelectuali din Leningrad. În copilărie este atras de sport, de schi, face o școală sportivă. Patima lui era însă furatul. La 18 ani, în 1979, a primit prima condamnare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, și-a făcut o gașcă împreună cu care spărgea apartamente, în raioanele din nordul orașului Leningrad. În primăvara lui 1980, a atacat o femeie tânără pe stradă, a strâns-o de gât până a leșinat și i-a furat cizmele din picioare. A fost prins și condamnat la 13 ani închisoare cu executare. A împlinit vârsta de 19 ani în închisoare și a ieșit la aproape 30 de ani, în 1990. În timpul ăsta, Uniunea Sovietică se schimbase, cei întreprinzători înființaseră cooperative, capitalismul și economia de piață erau aproape instalate la Leningrad”.

„Mai încolo, abia în 1995. Până atunci,  însă, Prigojin a făcut afaceri cu mașini second hand, o lume descrisă în romanul polițist Bandițski Peterburg, după care s-a filmat și un serial de televiziune. Apoi, un prieten din școală, Spektor, i l-a recomandat lui Mirilașvili, cunoscută autoritate a lumii interlope din Petersburgul anilor 1990, care avea o rețea de magazine Kontrast, al cărei administrator a devenit Prigojin. 

„În 1995, cu ajutorul lui Mirilașvili și Spektor, și pe banii lor, Prigojin și-a deschis primul restaurant, Staraia tamojnea, „Vechea vamă”, pe insula Vasilievski”.

„Era un restaurant scump, cu foie gras și stridii, dar era mai mult gol. Ca să atragă clienți, Prigojin a început să aducă fete pentru clienți și să organizeze programe de striptis. Era un business obișnuit în fostul spațiu sovietic, astfel de localuri cu fete găseai și la Moscova, și la Odesa, la Chișinău sau Bișkek. La acel restaurant a venit primarul Petersburgului, Anatoli Sobciak, însoțit de adjunctul său, Vladimir Putin. Pe lângă obiceiul de a aduce fete tinere, adesea minore, Prigojin obișnuia și să înregistreze discuțiile care se purtau în restaurantul lui. Și chiar să le conspecteze. Cum e cazul unei discuții pe care a purtat-o cu președintele Putin, din care a transcris fragmente. Chiar și astăzi, întrebarea prezente pe buzele majorității comentatorilor ruși este la cine a ajuns arhiva lui Prigojin? Mai ales materialele compromițătoare, audio și video, deși e greu de imaginat că oamenii de tipul celor din elita Rusiei, mai pot fi compromiși de ceva”.

„În 1997, Prigojin a deschis un alt restaurant, New Island, pe un vas de agrement, care-i va și aduce faima. Un fel de restaurant plutitor, care era ancorat chiar în fața Catedralei Sf Isac. Acest restaurant l-a consacrat pe Prigojin ca bucătar al înalților demnitari de la Moscova. Primul ministru al Rusiei, Serghei Stepașin a mâncat pe vapor, în 1999, împreună cu șeful FMI. În 2000, noul președinte al Rusiei, Putin, a luat prânzul cu primul ministru al Japoniei. Au urmat președinții Franței și al SUA. După 2003, Prigojin începe să primească de la instituțiile statului comenzi pentru catering. În toamnă, președintele Putin și-a serbat ziua de naștere pe New Island. Nu e nici un dubiu că promovarea lui Prigojin a fost decisă de Putin.

„În 2001, Mirilașvili a fost arestat, acuzat de răpire și ucidere și pierde cea mai mare parte a activelor sale, care au fost preluate de Prigojin. Mirilașvili a rămas doar cu restaurantul evreiesc „7:40”. La mijlocul anilor 2000, Prigojin devine un influent om de afaceri din Petersburg”.

Mai multe detalii puteți citi AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.