EXCLUSIV "Unii refugiați au rămas pe drumuri". Darya Yusupova, refugiată din Harkiv și studentă a Universității din București, trage un semnal de alarmă privind situația generată de neplata sprijinului promis de Guvern. Întrebări adresate autorităților: "Ce s-a întâmplat cu luna aprilie? Și cum rămâne cu lunile iulie și august? Prea multe necunoscute, prea puține răspunsuri!"


EXCLUSIV "Unii refugiați au rămas pe drumuri". Darya Yusupova, refugiată din Harkiv și studentă a Universității din București, trage un semnal de alarmă privind situația generată de neplata sprijinului promis de Guvern. Întrebări adresate autorităților: "Ce s-a întâmplat cu luna aprilie? Și cum rămâne cu lunile iulie și august? Prea multe necunoscute, prea puține răspunsuri!"

Refugiată din Harkiv și studentă în anul II la programul de licență al Facultății de Sociologie din cadrul Universității din București, Darya Yusupova se confruntă deja, precum mulți alți ucraineni, cu deficiențele actului de guvernare din România. Într-un interviu acordat publicației noastre, Darya Yusupova atrage atenția, printre altele, asupra problemei reprezentate de întârzierea efectuării plăților destinate sprijinirii refugiaților. 

După ce au implementat un program de sprijin care a permis nenumărate abuzuri, o parte dintre proprietarii de apartamente din România speculând financiar lipsa de condiționalități clare ale acestuia, autoritățile de la București au decis să modifice programul, să efectueze plățile direct către refugiați, respectiv să le impună ucrainenilor o serie de condiționalități ce țin de integrarea lor în societatea românească (pe care le puteți citi pe larg AICI). 

Însă, autoritățile nu au mai plătit sprijinul pentru refugiați începând cu luna aprilie, adică de 5 luni. Iar după ce refugiații ucraineni au fost ținuți într-o mare nebuloasă timp de câteva luni, în cursul zilei de vineri, 8 septembrie, Guvernul a anunțat că a alocat suma de 110 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare și hrană, dar doar pentru lunile mai și iunie ale anului curent. În cadrul interviului, Darya Yusupova semnalează faptul că Guvernul a anunțat că va efectua plata doar pe perioada a două luni din noul program de sprijin, mai și iunie, dar încă nu a fost furnizat ajutorul financiar aferent lunii aprilie. 

În acest context, studenta din Harkiv scoate în relief comunicarea deficitară a autorităților: "Foarte multe necunoscute. Ce s-a întâmplat cu luna aprilie? Și cum rămâne cu lunile iulie și august? Prea multe necunoscute, prea puține răspunsuri. Nu știu cum să comentez asta, dar oamenii, desigur, trebuiau să fie informați că acest lucru se poate întâmpla. Nimeni nu știa că se poate întâmpla așa ceva. Guvern nedemn de încredere. Unii oameni au rămas pe drumuri din cauza acestei situații". 

Darya Yusupova a vorbit pe parcursul interviului și despre oportunitățile de pe piața muncii din România, pasaj pe care-l vom reda într-un alt articol.

Redăm fragmentul din interviu referitor la neplata sprijinului pentru refugiați: 

Darya Yusupova: Am început să avem probleme cu banii din acest program de sprijin începând cu decembrie 2022. Au început să amâne plata banilor în primul rând către proprietarii de apartamente. Conform primului program, proprietarii erau cei ce primeau banii. Au fost, desigur, mari scandaluri, pentru că proprietarii nu primeau banii și își puneau problema legat de cum vor plăti pentru utilități și pentru alte chestiuni. Și este o perioadă de mare încercare. Sunt aceste mame ucrainene, familii, unele persoane au dizabilități. Poate sunt și o mulțime de copii mici. Aceasta este încercarea prin care trecem, după ce au început să amâne câteva luni și nu au plătit niciun ban.

Jurnalist: Care este situația ta în prezent? 

Darya Yusupova: Sunt singură aici, am 22 de ani și nu am copii. Sigur sunt într-o situație mai bună decât alții. Și, din fericire, e de mare ajutor proprietara apartamentului meu. Desigur, și ea are nevoie de informații despre ceea ce se întâmplă. Dar ea nu m-a întrebat nimic în toate aceste luni, începând cu decembrie. Adică a înțeles situația mea și a spus "Voi aștepta banii, voi aștepta banii". Iar când a fost modificat programul în luna mai, am făcut contract cu proprietara apartamentului meu și acum plătesc totul ca pe o chirie normală. Primesc bani în contul meu bancar și plătesc în mod normal în fiecare lună. Dar situația din prezent este desigur neplăcută, pentru că toată lumea, așadar și eu, mizăm pe acel program nou, pe respectivii bani, pentru că ni i-au promis. 

Jurnalist: Adică aveți nevoie de predictibilitate. 

Darya Yusupova: Exact. Nimeni nu a comunicat "Vom avea niște întârzieri" sau "Nu dispunem de suficienți bani, motiv pentru care începând cu luna mai sau iunie ne oprim din a vă oferi bani". Nimeni nu a zis asta,  ci ei spun "Va fi un program nou. Veți primi în continuare bani, o altă sumă, dar veți primi. Deci nu sunt probleme". Și toți au răsuflat ușurați. Însă nimeni nu a primit bani începând cu aprilie, ultima lună din programul anterior.

Jurnalist: Au anunțat vineri că vor plăti lunile mai și iunie, dar este deja luna septembrie.

Darya Yusupova: Foarte multe necunoscute. Ce s-a întâmplat cu luna aprilie? Și cum rămâne cu lunile iulie și august? Prea multe necunoscute, prea puține răspunsuri. Nu știu cum să comentez asta, dar oamenii, în mod cert, trebuiau să fie informați că acest lucru se poate întâmpla. Nimeni nu știa că se poate întâmpla așa ceva. Guvern nedemn de încredere. Unii oameni au rămas pe drumuri din cauza acestei situații. 

Jurnalist: A fost și o dezbatere aprinsă cu privire la tema corupției în cazul primului program, întrucât mulți proprietari de apartamente au abuzat de el și l-au transformat într-un fel de afacere. 

Darya Yusupova: Da, rechini imobiliari. 

Jurnalist: Poate că Guvernul ar fi trebuit să implementeze de la început un program mai precis, cu niște condiții clare. În primă instanță, au implementat un program care aproape că nu avea nicio condiționalitate, pe sistemul "Luați bani, luați bani, luați bani". Iar acum putem vedea că s-a ajuns în situația în care autoritățile nu mai plătesc ajutorul promis. 

Darya Yusupova: Când unii ucraineni întreabă despre ce se întâmplă, izbucnesc multe certuri de genul "De ce întrebi despre banii ăștia?". Sunt certuri între ucraineni de tipul "Ai supt suficient banii altcuiva din buget". Și românii, la rândul lor, au astfel de obiecții. 

Jurnalist: Ce nu înțeleg ei este că România a promis că va plăti acești bani.

Darya Yusupova: Da. Este vorba despre o lege. (...) România e deficitară atunci când trebuie să anunțe ceva. Adică chiar în a comenta ceea ce întâmplă. Nu există vreun fel de clarificări despre ceea ce se întâmplă cu adevărat. Este ca și cum dacă ai spune ceva, asta te va costa.

Jurnalist: Am observat și în cazul fragmentelor de drone căzute pe teritoriul României o comunicare "interesantă" din partea autorităților. 

Darya Yusupova: Comunicare foarte deficitară. Și întreaga situație face să pară că ucrainenii cer acum prea mult, că vor de fiecare dată câte ceva.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.