În Timișoara se interzice, pas cu pas, democrația. Protestele împotriva putregaiului din Poliție, împiedicate de autorități prin tertipuri ce frizează penalul. Laurențiu Ștefănescu: "Ne-am întors pe vremea milițienilor, când aceștia aveau puterea de a nenoroci pe oricine nu se conforma ordinului politic. A protesta astăzi în Timișoara e un risc!"


În Timișoara se interzice, pas cu pas, democrația. Protestele împotriva putregaiului din Poliție, împiedicate de autorități prin tertipuri ce frizează penalul. Laurențiu Ștefănescu: "Ne-am întors pe vremea milițienilor, când aceștia aveau puterea de a nenoroci pe oricine nu se conforma ordinului politic. A protesta astăzi în Timișoara e un risc!"

Asupra Timișoarei, orașul-emblemă al luptei anticomuniste, se abate din nou negura totalitarismului, unul dintre partidele de guvernământ, mai precis PNL, folosind tot felul de resorturi pentru a înăbuși din fașă orice mișcare civică pașnică. 

Inițiativa Timișoara, o federație care cuprinde mai multe ONG-uri, a pregătit pentru săptămâna aceasta o serie de pichetări la sediul Inspectoratului de Poliție Timiș (mai precis pentru zilele de luni și marți, 11 și 12 septembrie), precum și un protest în cursul serii de joi, 14 septembrie. Protestul este intitulat "România – stat fără autorizație de funcționare", vizând mai ales problemele ce rezultă din corupția și politizarea Poliției, cazurile tragice din ultima vreme relevându-ne o gravă disfuncționalitate a instituției, care, în fapt, e o consecință a disfuncționalității statului ca atare. 

Dacă inițial au fost aprobate acțiunile civice în cauză de comisia condusă de viceprimarul PNL al Timișoarei, Cosmin Tabără, ulterior s-a decis anularea avizului, ceea ce, potrivit președintelui Inițiativa Timișoara, l-am numit pe Laurențiu Ștefănescu, reprezintă o încălcare a codului penal. Documentul abuzului comis de autoritățile din Timișoara a fost prezentat de publicația Investigatoria, care a scos în relief totodată absurditatea deciziei anulării avizului pentru acțiunile civice din fața IPJ Timiș. 

"IPJ Timiș ar fi obiectiv militar asimilat și în curtea sa funcționează o structură de informații din care fac parte militari. Așa că avizul s-a anulat, iar protestul a fost mutat în Piața Libertății.

Piața Libertății este una dintre zonele simbolice ale Timișoarei, care nu are, însă, niciun fel de legătură cu poliția. Acolo nu e nicio clădire a poliției. Singura clădire de acolo aparține MApN, în imediata apropiere aflându-se Comandamentul General al Brigăzii 18 Decebal, care este unitate militară în sensul real al termenului", a precizat jurnalista Carmen Dumitrescu. 

Așadar, comisia condusă de viceprimarul PNL a motivat că acțiunile civice nu se pot desfășura în fața IPJ Timiș, întrucât instituția e asimilată drept obiectiv militar, însă, aplicând un dublu standard ce frizează sfera penală, le-a mutat în proximitatea unei unități militare. 

Pentru detalierea întregii situații, accesați AICI interviul acordat de Laurențiu Ștefănescu jurnalistei Carmen Dumitrescu. 

Carmen Dumitrescu a conturat într-o postare pe Facebook tabloul acțiunilor totalitare comise de PNL în colaborare cu IPJ Timiș: "La Timișoara se întâmplă ceva fără precedent zilele astea: se interzice unor oameni dreptul de a protesta împotriva abuzurilor din poliție. Repet: se întâmplă la Timișoara! Locul în care libertatea s-a câștigat mai întâi cu sânge și sacrificiu. Locul în care oamenii au un veritabil cult al acestor valori și care nu înghit mizeria cenzurii.

Povestea e simplă și revoltătoare: În Timiș, Inspectoratul de Poliție e condus de un anume Alin Petecel, om serios, cu dosare de abuz în serviciu, clasate desigur, cu acuzații urâțele în spate. S-ar auzi că, pentru aceste merite deosebite, i s-ar pregăti o avansare în funcție.  

Ei bine, protestele pe care Inițiativa Timișoara vrea să le organizeze săptămâna care vine se referă la abuzurile din Poliție și ar trebui să se desfășoare în fața IPJ Timiș.  

Ca să nu i se strice fanteziile de avansare, chestorul a făcut tot posibilul ca protestul să nu se desfășoare în fața IPJ, viceprimarul PNL motivând că în imediata apropiere a Poliției e și o structură de informații a poliției, care e militarizată. Ceea ce nu se prea confirmă. Așa că protestatarii sunt trimiși să strige în Piața Libertății, de data asta, chiar în imediata apropiere a unei veritabile unități militare, și anume Comandamentul General al Brigăzii 18 Decebal. Noaptea minții? Cam da". 

În pofida tuturor acestor piedici, protestul s-a desfășurat luni, 11 septembrie, în fața IPJ Timiș. Însă, în mod previzibil, manifestanții au fost legitimați de jandarmi. În acest context, Laurențiu Ștefănescu a anunțat într-o postare pe Facebook că negociază cu o serie de avocați susținerea cetățenilor care vor participa la proteste și vor fi amendați de jandarmi. 

Mai mult, președintele Inițiativa Timișoara a spus că nici măcar în epoca PSDragnea nu s-a resimțit o asemenea "atmosferă de frică și presiune", adăugând că "ne-am întors pe vremea milițienilor, când aceștia aveau puterea de a nenoroci pe oricine nu se conforma ordinului politic". 

"Astăzi am protestat în fața IPJ Timiș. Ne-am încadrat în numărul de persoane declarate, adică vreo 15. Nu am chemat pe nimeni din afară deoarece nu am vrut să am pe conștiință pe cineva cu vreo amendă. Negociez cu câțiva avocați susținerea persoanelor care vor veni la proteste de acum încolo și vor lua amenzi, astfel încât să putem da o garanție oamenilor pe care îi chemăm la proteste. Pentru că, din păcate, ne-am întors pe vremea milițienilor, când aceștia aveau puterea de a nenoroci pe oricine nu se conforma ordinului politic. A protesta astăzi în Timișoara e un risc!  

Astăzi jandarmii au jucat cu noi rolul băieții răi/băieții buni. Mai întâi au venit băieții buni care s-au purtat ireproșabil în fața camerelor de luat vederi ale unor televiziuni centrale, iar după plecarea acestora au venit băieții răi care au început intimidările și care ne-au legitimat. Amenzi ziceau că nu dau, dar trebuie să fii fraier să îți imaginezi că ăștia ar avea vreodată cuvânt.

Mâine vom fi din nou în stradă să pichetăm poliția, iar joi va fi un protest. Într-un fel sau altul vom obține și acea viză, în contextul în care stimabilul Tabără a încălcat, cel puțin un pic, codul penal în emiterea celui de-al doilea aviz. Dar despre asta o să vă spun mai multe mâine.

Trebuie să vă mărturisesc că o astfel de atmosferă de frică și presiune n-am simțit în 3 ani de proteste neîntrerupte împotriva lui Dragnea. Băieții aia erau eleganți pe lângă mafioții ăștia care n-au niciun scrupul să calce în picioare legi și oameni nevinovați.

Vom vorbi în zilele următoare, pe larg, despre ei!", a scris Laurențiu Ștefănescu într-o postare publicată luni pe Facebook. 

Video de la protestul desfășurat luni: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.