Ucraina anunță că este gata să acorde mai multe drepturi minorităților române și maghiare pentru a fi primită în UE / Precizările vicepremierului ucrainean


Ucraina anunță că este gata să acorde mai multe drepturi minorităților române și maghiare pentru a fi primită în UE  / Precizările vicepremierului ucrainean

Ucraina va purta discuții cu Ungaria și România pentru a debloca negocierile de aderare la UE, urmând ca, timpul negocierilor respective, să se discute despre educația în limbile minorităților naționale în școlile ucrainene. 

Administrația de la Kiev este pregătită să aducă modificări legilor sale privind drepturile minorităților, a precizat Olga Stefanișina, vicepremierul Ucrainei, în cadrul unui interviu pentru Financial Times. 

Stefanișina, care se ocupă de eforturile Ucrainei de a adera la UE, a spus că Guvernul ucrainean este pregătit să facă „modificări suplimentare” la normele privind învățământul secundar în limbile minorităților atât timp cât se va găsi un echilibru cu predarea în ucraineană, transmite Mediafax.

Această problemă a devenit cel mai mare obstacol în calea începerii negocierilor oficiale de aderare la UE. Liderii blocului comunitar urmează să decidă în decembrie dacă vor începe discuțiile, însă premierul Ungariei, Viktor Orbán, a amenințat în repetate rânduri că se va opune procesului din cauza problemei drepturilor minorităților, acuzând Kievul de „ungarofobie”.

Oficialii de la Kiev și Bruxelles se tem că Orban, un aliat al Moscovei, nu este interesat să ajungă la o soluție la problema educației și că o va folosi ca pe o scuză pentru a bloca începerea discuțiilor de aderare din decembrie.

Ucraina are zeci de minorități, iar protejarea drepturilor acestora este unul dintre cele șapte criterii de reformă cerute de UE înainte de începerea negocierilor de aderare.

Oficialii ucraineni vor începe săptămâna aceasta discuții bilaterale cu România și Ungaria pentru a încerca să ajungă la un acord privind echilibrul între învățământul în limba ucraineană și cel în limbile minorităților în școlile secundare.

„Vom modifica legislația privind minoritățile naționale și putem introduce amendamente suplimentare în lege dacă este necesar, dar trebuie să avem mai întâi negocierile bilaterale”, a menționat Stefanișina (foto jos).

Cu toate acestea, vicepremierul a declarat că ucrainenii aparținând minorităților naționale trebuie să învețe suficient de multă ucraineană pentru a putea urma o educație suplimentară sau pentru a avea oportunități de angajare în afara zonelor unde locuiesc grupurile minoritare. Ea a mai adăugat că normele actuale care au introdus mai multe cursuri obligatorii de predare a limbii ucrainene funcționează bine: „A fost găsit un echilibru și acesta funcționează. Așa că trebuie să evaluăm cu adevărat acest lucru”.

Comisia de la Veneția, un organism consultativ privind dreptul constituțional atașat Consiliului Europei, a declarat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să protejeze drepturile lingvistice ale vorbitorilor de limbă rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.