Slava! În memoria chișinăuianului Alexandr Mațievschi, cel care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene împotriva ocupanților ruși, a fost ridicată o statuie la Tbilisi


Slava! În memoria chișinăuianului Alexandr Mațievschi, cel care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene împotriva ocupanților ruși, a fost ridicată o statuie la Tbilisi

La Tbilisi, capitala Georgiei, a fost ridicată o statuie în memoria lui Alexandr Mațievschi, eroul ucrainean născut la Chișinău.

Monumentul a fost ridicat la șase luni după ce soldatul originar din R.Moldova a fost executat barbar de către ocupanții ruși, care au filmat crima, distribuind-o pe rețelele rusești de propagandă.

Orcii l-au mitraliat pe Mațievschi după ce acesta a declarat în fața unei camere de filmat 2 cuvinte: "Slava Ukraini!" ("Glorie Ucrainei") - deviza patrioţilor ucraineni şi salutul oficial în armata ucraineană. Ulterior, filmarea a apărut și în spațiul mediatic ucrainean, aceasta șocând opinia publică internațională prin cruzimea și inumanitatea călăilor din armata rusă invadatoare – de altfel acestea fiind și “calități” specifice rușilor de rând. 

Câteva zile mai târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a oferit titlul de „erou al Ucrainei” post-mortem lui Mațievschi, considerat în Ucraina drept simbolul rezistenței poporului ucrainean împotriva ocupanților ruși.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat executarea cetățeanului moldovean care lupta în Ucraina, declarând că uciderea sa poate fi calificată drept „crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar” de către Rusia genocidară.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.