Erdogan continuă la New York sarabanda declarațiilor putiniste. Discursul aberant al președintelui turc


  • ACP
  • Sep 22, 2023 12:31
  • 582
Erdogan continuă la New York sarabanda declarațiilor putiniste. Discursul aberant al președintelui turc

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a continuat la New York seria de declarații favorabile Rusiei, afirmând că nu împărtășește "atitudinile negative" ale liderilor unor state față de Vladimir Putin.  

"Atât liderii, cât și prim-miniștrii au atitudini negative față de Putin. Desigur, nu avem aceeași atitudine. Nu mi se par corecte aceste atitudini. Pentru că Rusia nu este o țară obișnuită", a spus liderul turc, încercând să își justifice opiniile stranii. 

"Vom continua relațiile cu Rusia într-un mod pozitiv", a adăugat președintele turc, menționând dependența Ankarei de importurile de gaze rusești și intenția țării sale de a deveni un hub pentru exporturile de gaze naturale către Europa.  

Erdogan a adăugat că Rusia este unul dintre cei mai importanți producători de cereale din lume, așa că "o astfel de țară nu poate fi ignorată". Aici are dreptate – țara care și-a atacat toți vecinii de-a lungul istoriei, care a provocat mai multe genocide în ultimii 200 de ani și care are în curs un război sângeros după ce a lansat o invazie la scară largă asupra unei țări vecine ale cărei populații civile o bombardează zilnic, chiar nu poate fi ignorată.

Erdogan a mai spus în urmă cu câteva zile că are încredere în Rusia câtă are în Occident și că ar crede că Putin vrea să pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil. (sursa: AICI)

În același timp, Ankara susține integritatea teritorială a Ucrainei, furnizându-i de la începutul invaziei renumitele drone de asalt Bayraktar. Cu toate acestea, Ankara a refuzat să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei pe fondul invaziei, pretinzând că este un mediator între Kyiv și Moscova, în realitate încercând să obțină cât mai multe avantaje de pe urma relației cu Rusia. Felul în care folosește Turcia relația cu Rusia s-a văzut in dezvăluirea recentă a achizițiilor de peste 160400 tone de cărbune din regiunile ocupate Donetsk și Lugansk de către companii turce, o bună parte din această cantitate fiind exportată mai departe, către alte țări. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.