USR atrage atenția că austeritatea guvernului Ciolacu nu se aplică și serviciilor secrete. Ghinea ironizează „eroismul” premierului PSD ale cărui „neîndurătore” planuri de frânare a dezmățului se opresc brusc la poarta serviciilor


USR atrage atenția că austeritatea guvernului Ciolacu nu se aplică și serviciilor secrete. Ghinea ironizează „eroismul” premierului PSD ale cărui „neîndurătore” planuri de frânare a dezmățului se opresc brusc la poarta serviciilor

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, transmite miercuri că prevederile legii pe care premierul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a asumat răspunderea nu se aplică şi serviciilor secrete. 

„Deşi premierul Marcel Ciolacu se laudă cu tăieri de posturi şi cu reducerea costurilor, risipa banilor publici va continua, transmite Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, care atrage atenţia că prevederile legii pe care premierul PSD şi-a asumat răspunderea nu se aplică şi serviciilor secrete”, se precizează într-un comunicat al USR, potrivit news.ro.

„S-a terminat şmecheria, ipocrizia, dezmăţul, declara premierul Ciolacu eroic ieri de la tribuna Parlamentului. Eroismul lui se termină însă la servicii. Austeritatea lui Ciolacu nu se aplică şi serviciilor secrete!”, spune Cristian Ghinea.

Useristul atrage de asemenea atenţia că în prevederile noii legi există în continuare multe portiţe pentru risipirea banilor publici, chiar şi în perioada de 6 luni în care se aplică. E nevoie doar de un memorandum aprobat de Guvern sau de autorităţile locale care să arate că cheltuielile sunt "temeinic justificate".

„Austeritatea durează 6 luni. Sau şi mai puţin de 6 luni, pentru că peste tot în lege, scrie că prin memorandumuri se pot aproba de toate: şi posturi noi şi maşini mai multe şi carburant suplimentar şi necomasarea/desfiinţarea unor instituţii şi câte şi mai câte. Evident că trebuie «justificare temeinică»”, a mai declarat Cristian Ghinea.

„Reducerile de posturi vacante din legea pe care premierul Ciolacu şi-a asumat răspunderea nu se aplică în cazul personalului militar şi civil, a funcţionarilor publici şi a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În acelaşi timp, limita de 500 de lei pe telefonul achiziţionat şi cea de 35 de lei pentru abonament lunar de telefonie nu se aplică în cazul instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activităţi operative, activităţi în domeniul afacerilor externe, ca şi serviciilor de salvare şi situaţii de urgenţă”, se menţionează în comunicatul oficial.

CONTEXT. Premierul Marcel Ciolacu a asumat, marți, răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pregătit și negociat în ultimele două luni și jumătate.

Procedura a marcat o premieră post-decembristă: ședința a început fără ca grupurile parlamentare să cunoască documentul oficial pregătit la guvern, acest fiind urcat pe site-ul Parlamentului cu 15 minute după ora programată pentru începerea ședinței.

Asumarea răspunderii ar putea fi blocată, însă, de Curtea Constituțională, Ministerul Justiției precizând că legea are prevederi neconsitituționale și prezintă vicii de substanță.  O moțiune de cenzură are șanse mici, dar USR precizează că va ataca la CCR legea cu argumentele furnizate de minister.

Potrivit Radio Europa Liberă, pe 28 de pagini, Ministerul Justiției desființează proiectul de lege pe care premierul Marcel Ciolacu a angajat răspunderea guvernului. Cu toate acestea, ministerul a dat aviz favorabil proiectului.

Specialiștii ministerului arată câteva dintre motivele pentru care legea de mărire a taxelor și impozitelor încalcă diferite articole din Constituție sau decizii anterioare ale CCR. Mai multe detalii AICI

Textul „Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” poate fi consultat AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.