Sărutul lui Iuda. Guvernarea ”pro-ieuropeană” de la Chișinău – cuțitul din spatele României


Sărutul lui Iuda. Guvernarea ”pro-ieuropeană” de la Chișinău – cuțitul din spatele României

O anchetă a jurnaliștilor de la ZIUA.md (detalii AICI) atinge un punct nevralgic al relațiilor dintre Republica Moldova și România și arată adevărata atitudine a Chișinăului față de București, dincolo de zâmbetele protocolare și șabloanele verbale de fațadă. 

Pe scurt, ideea este următoarea: Ministerul Sănătății de la Chișinău vrea să modifice Legea medicamentului, astfel încât să combată, zic ei, comerțul ilicit și, respectiv, consumul neautorizat de anabolizante. Iar în acest scop, vrea să interzică producerea, pe teritoriul Republicii Moldova, a preparatelor cu conținut de hormoni androgeni și steroizi.

Aparent nimic rău, dimpotrivă. Doar că, după cum știm, diavolul se ascunde în detalii, iar cei care le ignoră riscă să se lase amarnic înșelați. Anume asupra acestor detalii atrag atenția jurnaliștii de la ZIUA. 

Prima controversă constă în faptul că cei de la Ministerul Sănătății vor să interzică doar producerea locală a acestor preparate, nu și importul lor, ceea ce înseamnă că anabolizantele vor rămâne în continuare pe piață, doar că vor fi exclusiv de import. Cunoscută situație, nu-i așa? Mai mult, proiectul nu prevede nicio măsură clară de combatere a traficului ilicit, care se face, de regulă, pe internet, ci țintește doar producția AUTORIZATĂ, respectiv, comercializarea OFICIALĂ, în farmacii, a preparatelor de producție moldovenească.

A doua contradicție, care, de fapt, explică pe limba noastră scopul real al proiectului, este că, peste Prut, există un singur producător autorizat de medicamente, inclusiv de preparate cu conținut de hormoni androgeni și steroizi, Balkan Pharmaceuticals, investiție sută la sută românească. Dacă proiectul va fi aprobat, compania românească va primi o lovitură direct sub centură. În plus, de la asta va câștiga principalul său concurent, reprezentanța locală a Sanofi-Zentiva, care nu produce, dar importă aceste preparate medicamentoase. Cireașa de pe tort este că firma beneficiară este condusă de un oarecare Vladimir Gasnaș, care este nimeni altul decât tatăl Secretarului de Stat de la Ministerul Sănătății, Alexandru Gasnaș, un apropiat al ministrului din partea PAS, Ala Nemerenco, cea care promovează cu insistență inițiativa. Din nou, cunoscută situație, nu-i așa? Cât se poate de clar pentru noi, românii.

Acum, să vedem latura și mai sensibilă a acestei probleme. Balkan Pharmaceuticals nu este o întreprindere oarecare cu capital românesc, ci fondatorul și liderul Asociației Investitorilor din România (AIR), cea mai importantă organizație reprezentativă a investitorilor din Republica Moldova, care acoperă mai mult de jumătate din totalul investițiilor străine în economia moldovenească. Președintele Consiliului coordonator al AIR este Teodor Hăucă, fost senator de Suceava, tot el șeful Consiliului de administrație al Balkan Pharmaceuticals. Mai mult, președintele de onoare al acestei organizații este chiar ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

De altfel, a doua zi după ce a apărut investigația jurnalistică, ambasadorul român de la Chișinău a menționat, în timp ce se afla în orașul Sângera (o suburbie a capitalei moldovene), la inaugurarea unei grădinițe construită pe banii României, că în aceeași localitate se află „una dintre cele mai mari investitii 100% românesti de pe acest mal al Prutului – Balkan Pharmaceuticals, care asigură peste 400 de locuri de muncă în comunitate”. Un fel de „bate șaua să priceapă calul”, mesaj subtil adresat, în mod evident, puterii de la Chișinău. 

Celor care cred în coincidențe și sunt tentați să spună că vorbim aici despre un caz izolat, care nu ar trebui extrapolat peste politică și diplomație, le atragem atenția că acest lucru ar putea fi admis, dacă n-ar fi existat și alte precedente, care au dat în vileag atutidinea vădit dușmănoasă a puterii ”proeuropene” de la Chișinău în raport cu investitorii români din Republica Moldova. 

Jurnaliștii de la ZIUA amintesc despre un incident care a avut loc anul trecut și care era pe cale să provoace un conflict diplomatic între Chișinău și București. Guvernul PAS a organizat o sindrofie dedicată investitorilor străini în Republica Moldova, numită „Moldova Business Week 2022” și „a uitat” să-i invite tocmai pe reprezentanții Asociației Investitorilor din România, cea care acoperă peste 54% din totalul investițiilor străine în Republica Moldova. Scăpare întâmplătoare? Să fim serioși!

Celor care tot nu se lasă convinși și ar fi tentați să justifice situația, invocând un posibil conflict dintre AIR și puterea de la Chișinău, le mai oferim un argument, care, de această dată, nu are nicio legătură cu cele 30 de companii românești care fac parte din organizația respectivă. În urmă cu un an și jumătate, în plină criză energetică, Guvernul de la Chișinău a organizat o „licitație” privind construcția unei linii de înaltă tensiune pentru transportul energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Această linie, atenție!, urma să asigure interconectarea energetică dintre cele două maluri ale Prutului, menită să consolideze SECURITATEA ENERGETICĂ a Republicii Moldova. La licitație au participat două companii – una din India și alta din România. Cine credeți că a câștigat? Compania din India, bineînțeles, chiar dacă la toți parametrii ceda în fața celei românești. Nici de această dată, Bucureștiul oficial nu a avut nimic de obiectat, chiar dacă România a fost și rămâne soluția „de avarie”, când vine vorba de asigurarea Republicii Moldova cu electricitate, dacă pică vreo bombă sau cei de la Chișinău nu reușeșc să se înțeleagă cu separatiștii de la Tiraspol, pentru a cumpăra curent de la Centrala de la Cuciurgan și a finanța, respectiv, regimul secesionist din stânga Nistrului.

Și exemple din astea sunt cu duiumul, în toate domeniile pe care le cuprind „relațiile bilaterale moldo-române”. 

Așadar, boala e veche și cronică și trebuie privită în ansamblu, nu raportată doar la niște anabolizante banale sau la o simplă combinație golănească a unor funcționari din guvernul moldovean. De altfel, dacă sunteți atenți, veți observa că, de fiecare dată când oficialii de la Chișinău vin la București sau se întâlnesc cei „omologii” lor români pe la tot felul de evenimente politice internaționale, auzim același lucru de la oficialii români: „România a fost și rămâne principalul susținător al Republicii Moldova!” 

Puțini au remarcat însă că, niciodată, oficialii puterii de la Chișinău nu au făcut vreo declarație „în oglindă”. Să zică și ei: „Republica Moldova a fost și rămâne principalul susținător al României!” Nicăieri nu veți găsi o asemenea afirmație. 

Cel puțin, cei de la Chișinău sunt sinceri și nu se ascund după deget. Pentru ei România este doar o  vacă de muls, atât. Iar când vine vorba de interesele României în Republica Moldova, puterea de la Chișinău face de multe ori același lucru – îi bagă cuțitul în spate și încă îl mai sucește de câteva ori. Vorba cântecului: „din față-ți vorbește bine, pe la spate te răpune”.

Iar România geme și o ține tot pe-a ei.

Acum, întrebarea de final: cine-i mai periculos, cel care îți declară război pe față sau cel care se erijează în prieten sau chiar frate, dar te înjunghie pe la spate? 

(Sursa colaj deschidere: Timpul.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.