Bulgaria explică de ce i-a expulzat pe cei trei popi ai Bisericii Ruse din Sofia. Premierul Nikolai Denkov: „Am citit raportul Agenției de Stat pentru Securitate, este suficient de clar”


Bulgaria explică de ce i-a expulzat pe cei trei popi ai Bisericii Ruse din Sofia. Premierul Nikolai Denkov: „Am citit raportul Agenției de Stat pentru Securitate, este suficient de clar”

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și doi preoți bioloruși care slujeau în cadrul acesteia au fost expulzați recent din Bulgaria, pentru au lucrat împotriva intereselor noastre naționale, a explicat premierul bulgar Nikolai Denkov.

„Nu preoți ruși au fost expulzați, ci oameni care au lucrat împotriva intereselor naționale ale Bulgariei. Ei sunt cetățeni străini și urmărim o procedură standard, nu este nimic deosebit”, a explicat Denkov când a fost întrebat dacă expulzarea preoților de la Biserica Rusă din Sofia a fost o greșeală.

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vasian (Zmeev - foto sus), și doi preoți belaruși au fost expulzați recent din Bulgaria, biserica închizându-și porțile o zi mai târziu.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia l-a convocat pe ambasadorul Bulgariei la Moscova, Atanas Krâstin. Premierul bulgar a precizat că nu are idee cum a decurs discuția dintre diplomatul bulgar și reprezentanții Ministerului de Externe din Rusia.

 Nikolai Denkov, premierul Bulgariei

Gestul Rusiei și criticile virulente ale oficialilor de la Kremlin nu au determinat însă nicio schimbere în decizia autorităților bulgare față de preoții ruși. 

„Am citit raportul Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), este suficient de clar și există motive pentru a nu li se permite acestor oameni să intre în țară, așa cum este recomandat, în următorii 5 ani", a mai spus Denkov. 

DANS preciza recent că cei trei clerici au pus în aplicare „strategia hibridă a Rusiei de a influența în mod intenționat procesele socio-politice din Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice rusești".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Bulgaria de „distrugerea nu doar a contactelor politice dintre cele două state, ci și a legăturilor culturale și umanitare dintre popoarele noastre".

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.