Va alege Germania extremismul? AfD a depășit în sondaje partidele din coaliția de guvernare


  • ACP
  • Sep 28, 2023 14:43
  • 2218
Va alege Germania extremismul? AfD a depășit în sondaje partidele din coaliția de guvernare

Valurile crescute de migranți de anul acesta au făcut ca partidul german AfD să câștige un număr neașteptat de mare de susținători, după ce a vorbit ani la rând despre faptul că imigrația necontrolată amenință modul de viață german și face țara mai puțin sigură. 

La succesul partidului catalogat de extremă dreaptă a contat și nemulțumirea germanilor față de inflație și prețurile ridicate la energie precum și furia generată de o lege recentă de accelerare a trecerii de la încălzirea cu gaz la pompe de căldură, așadar la încălzirea pe curent electric. 

Dar pe lângă toate acestea, AfD susține și că dorește să vadă o încetare a focului în Ucraina și a condamnat sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei, apropiindu-și germanii nemulțumiți de sprijinul cancelarului Scholz pentru Ucraina. 

Sondajele spun însă că succesul partidului a fost asigurat în cea mai mare parte de discursul despre imigrație. 

„Avem un uriaș aflux de migranți în Europa chiar acum, la fel de mare ca în perioada 2015-2016, când a fost criza refugiaților”, a precizat Kai Arzheimer, politolog la Universitatea Mainz. 

„Și aceasta este marea problemă a AfD”. „Guvernul nu îi ascultă pe oameni în acest sens – doar ne ignoră complet”, a explicat el, adăugând: ”De aceea, AfD este într-adevăr singura alternativă”.

Doar în cursul acestui an, până la sfârșitul lunii august, autoritățile din Germania au înregistrat peste 204.000 de cereri de azil, ceea ce ar fi o creștere de 77 % față de anul trecut. 

Acest val de imigranți s-a adăugat celor 1,1 milioane de refugiați ucraineni care și-au găsit un refugiu în Germania de la începutul invaziei ruse. 

”Germania este la limită”, a declarat președintele țării, Frank-Walter Steinmeier, săptămâna trecută, după ce mai multe municipalități s-au plâns că nu mai fac față numărului mare de migranți. 

Președintele a declarat că a auzit „strigăte puternice de ajutor ale orașelor germane”, precizând că le-a luat „foarte în serios”

În acesta atmosferă produsă de migrația masivă, punctajul singurului partid care vorbește serios și cu insistență despre aceasta problemă crește rapid, ajungând deja pe locul al doilea în preferințele germanilor, după ce a depășit toate partidele din coaliția de la guvernare. 

Astfel, în timp ce, la ultimul sondaj, din 25 septembrie, AfD are 21,3 % din preferințele electoratului, SPD are 16,9%, verzii 14,5%, iar FDP 6,4%. 

Numai fostul partid de guvernământ, partidul democrat-creștin CDU a urcat peste scorul AfD, având 27,5% din preferințe. 

Este evident că alegerile de anul viitor din Germania pot influența mult situația din întreaga Uniune Europeana, dar și situația Ucrainei. Iar atâta vreme cât partidele de la guvernare evită să ia în seamă problemele reale ale germanilor, timp în care continua să impună politicile fanteziste ale noii stângi - radical ecologice sau de altă culoare - marșul AfD către primul loc va putea continua fără mari probleme, îngrijorând bună parte din restul Europei. 

(Sursa: Financial Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.