Cum încearcă Putin să reconstituie grupul Wagner pentru a ajuta armata rusă să facă față străpungerii frontului de către trupele ucrainene


Cum încearcă Putin să reconstituie grupul Wagner pentru a ajuta armata rusă să facă față străpungerii frontului de către trupele ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin l-a convocat pe unul din foștii comandanți al grupării paramilitare Wagner, Andrey Troshev, căruia i-a cerut să formeze unități militare voluntare pentru a participa la "operațiunea militară specială" - modul în care Kremlinul intitulează războiul dus împotriva Ucrainei.

La întâlnirea care a avut joi seară la Kremlin, pe parcursul căreia Putin i-a cerut lui Troshev să formeze unități de voluntari care să preia sarcini de luptă, a participat și ministrul adjunct al Apărării, Yunus-Bek Yevkurov, conform unui comunicat al serviciului de presă al președinției ruse.  

"Tu însuți te lupți într-o astfel de unitate de mai bine de un an. Știi ce este, cum se face, știi despre problemele care trebuie rezolvate din timp pentru ca lupta să meargă în cea mai bună și de succes direcție", i-a spus președintele rus lui Troshev. 

Despre colonelul pensionar și fost șef de cabinet al grupului Wagner se știe că nu a sprijinit rebeliunea armată de scurtă durată declanșată în luna iunie de Evgheni Prigojin împotriva Moscovei, respectiv că lucrează în prezent cu Ministerul Apărării, potrivit purtătorului de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov.  

Putin a mai avut o întâlnire cu comandanții Wagner după revolta eșuată, cerându-le atunci să continue să reia participarea la război, dar Prigojin nu a fost de acord.  

Un analist militar, Pavel Felgenhauer, a explicat pentru Al Jazeera că Rusia are nevoie de foștii militari ai companiei private Wagner pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene, dar nu se știe deocamdată dacă aceștia vor accepta să reia lupta sub conducerea fostului comandant Andrei Troshev. 

"Problema este că cei mai mulți dintre ei nu vor să colaboreze direct cu Ministerul Apărării și asta înseamnă că Troshev încearcă să creeze ceva similar cu Wagner", a spus Felgenhauer pentru Al Jazeera. 

El a remarcat că unii dintre foștii luptători ai companiei private s-au înrolat deja în armata regulată, dar alții sunt reticenți după ce Evgheni Prigojin, fostul șef al Wagner, alături de alți lideri de rang înalt, au murit într-un accident de avion misterios în luna august. 

"Troshev nu are prea mulți susținători prin comparație cu cei uciși în accident", a adăugat Felgenhauer. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.