RAPORT al Departamentului de Stat: China comunistă a declanșat un război informatic împotriva SUA și a Occidentului în general. Cum vrea Beijingul să domine și să controleze principalele fluxuri globale de informații


RAPORT al Departamentului de Stat: China comunistă a declanșat un război informatic împotriva SUA și a Occidentului în general. Cum vrea Beijingul să domine și să controleze principalele fluxuri globale de informații

Un raport al Departamentului de Stat publicat joi afirmă că Beijingul face eforturi susținute pentru a obține „dominarea” în fluxurile globale de informații, astfel încât țările să ajungă „să își subordoneze interesele lor economice și de securitate față de cele ale Beijingului”

Raportul elaborat de Centrul de Implicare Globală al Departamentului de Stat - care are sarcina de a contracara propaganda străină - acuză Beijingul că, pentru a-și atinge scopurile, încearcă să cenzureze știrile din întreaga lume care „contrazic narațiunile dorite” de conducerea comunistă despre Taiwan, despre problemele sale ce privesc nerespectarea drepturilor omului, despre expansiunea în Marea Chinei de Sud ori despre împrumuturile capcană pentru țările sărace. 

Companiile de stat chineze au cheltuit miliarde de dolari pentru a achiziționa participații în companiile de mass-media din întreaga lume, pentru a se asigura că sunt publicate doar știrile pozitive despre China, pe care le distribuie frenetic, în timp ce, în paralel, promovează știrile și opiniile negative despre Statele Unite și țările occidentale la modul general, se arată în raportului autorităților americane. 

Beijingul acționează și din alte state ale Asia, din America Latină și din Africa, unde a exportat tehnologii de cenzură a internetului pentru guvernele aliate în acest război informatic care încearcă sa cenzureze acum orice informație defavorabilă Beijingului. 

„Suntem într-un război informațional nedeclarat – deja de mult timp – și ne-a luat ceva timp să îl evaluăm”, a precizat James Rubin, trimisul special și coordonatorul Centrul de Implicare Globală. 

De asemenea, Rubin a acuzat administrația Clinton pentru închiderea Agenției de Informații, care avea misiunea să „înțeleagă, să informeze și să influențeze publicul străin”

„Oamenii au crezut că internetul și rețelele sociale vor fi o soluție. Am vorbit cu oameni care au lucrat aici în anii 2000 – ei s-au gândit, răspândind Twitter și Facebook, și toate aceste rețele sociale, că aceasta este o modalitate de a răspândi democrația. Nu s-au gândit la partea întunecată a globalizării, latura întunecată a acestor instrumente”, a punctat James Rubin. 

”Nu cheltuim destui bani. Cred că ar trebui să cheltuim mult mai mult. Aceasta este părerea mea personală. Eforturile Beijingului ar putea duce la un viitor în care tehnologia exportată de China comunista, cooptarea guvernelor locale și teama de represalii directe ale Beijingului vor produce o scădere bruscă a libertății globale de exprimare”. a concluzionat Rubin, conform Radio Free Asia – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.