Armenia, lovitură de proporții pentru Rusia: Putin va trebui să fie ARESTAT dacă va pune piciorul pe teritoriul armean. Parlamentul de la Erevan a ratificat statutul fondator al Curții Penale Internaționale, supunându-se jurisdicției acesteia


Armenia, lovitură de proporții pentru Rusia: Putin va trebui să fie ARESTAT dacă va pune piciorul pe teritoriul armean. Parlamentul de la Erevan a ratificat statutul fondator al Curții Penale Internaționale, supunându-se jurisdicției acesteia

Parlamentul Armeniei a aprobat, marți, aderarea la Curtea Penală Internațională (CPI), supunându-se jurisdicției curții de la Haga, care a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Putin, pe care îl acuză de crime de război în Ucraina și pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Parlamentul de la Erevan a dat o lovitură grea Rusiei, ratificând statutul fondator al Curții Penale Internaționale și supunându-se astfel jurisdicției acesteia, astfel că Putin va trebui arestat daca va pune piciorul în Armenia

O purtătoare de cuvânt a parlamentului de la Erevan a declarat că 60 de deputați au votat pentru ratificarea Statutului de la Roma al CPI și 22 au votat împotrivă, în condițiile în care țările membre ale CPI trebuie să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul lor. 

Decizia parlamentarilor din Armenia arată răceala dintre Moscova și Erevan, care a crescut din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova și a inacțiunii Rusiei când Azerbaidjanul a recucerit Nagorno-Karabah, o regiune controlată timp de trei decenii de etnicii armeni care au fugit acum în cea mai mare parte în Armenia. 

Imediat după votul din parlamentul de la Erevan, Kremlinul a criticat decizia parlamentarilor armeni, insistând că aceasta ar fi „incorectă”

„Nu am dori că președintele Putin să fie nevoit să refuze vizitele în Armenia dintr-un motiv oarecare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Armenia este aliatul nostru, o țară prietenoasă, partenerul nostru... Dar, în același timp, vom avea întrebări suplimentare pentru actuala conducere a Armeniei. Încă credem că este o decizie greșită”, a adăugat el. 

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe a Armeniei – deputatul Sargis Khandanyan – a declarat, după ratificarea Statutului de la Roma, că țara sa ia toate măsurile pentru a-și asigura securitatea în diferite moduri, adăugând că mișcarea este în interesul național al Armeniei și nu are nimic de-a face cu relațiile acesteia cu Rusia.

„Ratificarea Statutului de la Roma este exclusiv în interesul Armeniei. Republica Armenia ia toate măsurile pentru a-și asigura securitatea în diferite moduri, inclusiv în ceea ce privește securitatea juridică, iar Statutul de la Roma este una dintre componentele sale”, a precizat Khandanyan – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.