Guvernul georgian acuză Statele Unite că ar sponsoriza pregătirea unei ”revoluții” la Tbilisi prin intermediul USAID – Agenția pentru ajutor internațional a guvernului SUA


  • ACP
  • Oct 4, 2023 14:00
  • 1432
Guvernul georgian acuză Statele Unite că ar sponsoriza pregătirea unei ”revoluții” la Tbilisi prin intermediul USAID – Agenția pentru ajutor internațional a guvernului SUA

„Aceasta este o zi întunecată în istoria asistenței americane pentru Georgia”, a susținut președintele Parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, pe 2 octombrie. 

„Se pare că banii poporului american sunt folosiți pentru a stimula revoluția, pentru a instrui oamenii să organizeze tulburări și acte de violență”, a adăugat el.

Serviciul de Securitate de Stat al Georgiei a susținut, în aceeași zi, că la Tbilisi ar fi avut loc, la sfârșitul lui septembrie, un curs accelerat de ”organizare a revoluțiilor cu ajutorul unor experți în revoluția sârbă”, care ar fi fost aduși, conform serviciul de securitate, pentru a „îndruma activiști civili și reprezentanți ai unor grupuri non-profit – un grup mare în special – care vor juca un rol crucial în încercarea de a doborî guvernul cu forța”

În realitate, Institutul de Management Est-Vest, program sponsorizat de USAID, a organizat în 25 septembrie un atelier de activism civil menit să ajute un grup mic de poeți și scriitori să învețe despre modalitățile prin care pot organiza campanii publice pașnice, la atelier participând aproximativ 20 de persoane, majoritatea oameni de litere. 

Serviciile de securitate din Georgia au susținut că atelierul și întâlnirile ulterioare au fost în mod special orientate spre pregătirea pentru o ”revoluție” care – insistă autoritățile – va răbufni în Georgia în această toamnă, undeva între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii decembrie. 

Prelegerea susținută de grupul CANVAS din Belgrad a făcut însă referire la experiența sârbească în rezistența la regimul Slobodan Milošević (1997-2000) și la modalitățile de a lupta pașnic pentru democrație și drepturile omului. 

Serviciul georgian de securitate a informat public că cei trei instructori sârbi sunt cercetați penal și a prezentat înregistrări video foarte editate ale prelegerilor ținute de ei, în care aceștia vorbesc despre experiența lor în rezistența fața de regimul lui Milošević, dar li s-a permis totuși să părăsească țara. 

CANVAS a catalogat acuzațiile drept ”absurde”, afirmând că „acuzațiile făcute de guvernul georgian împotriva noastră sunt false și nu au nicio legătură cu activitatea CANVAS în țară”, iar curriculumul lor de formare este disponibil public online și a fost predat în peste 50 de țări. 

„În ultimii doi ani, CANVAS a implementat un program USAID în cooperare cu Institutul de Management Est-Vest pentru a sprijini organizațiile societății civile din Georgia cu scopul a le dota mai bine cu instrumente și cunoștințe privind organizarea comunității și pentru a susține schimbări sociale pozitive”. s-a precizat în comunicatul public al organizației non guvernamentale. 

Ambasada Statelor Unite a menționat că USAID a lucrat cu CANVAS în ultimii doi ani la o varietate de proiecte, inclusiv programe care au oferit „instruire mamelor care pledează pentru tratamente mai bune pentru cancer, pentru copii și pentru persoanele care susțin drepturile cetățenilor în vârstă”.

Caracterizând afirmațiile guvernului drept „atacuri nejustificate”, Ambasada a mai afirmat că Statele Unite vor continua să sprijine dezvoltarea societății civile în Georgia, oferind asistență „organizațiilor georgiene care sprijină oamenii pentru a-și asigura viitorul pe care îl determină și pe care îl merită și pentru a-și asigura drepturile fundamentale garantate de constituția Georgiei”, numind afirmațiile guvernului drept „atacuri nejustificate”.

(Sursa: Eurasianet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.