Elena Calistru: "Ar fi un semnal tare trist ca Zelenski să ajungă să nu vorbească în Parlament. Nu este despre cum «s-a speriat de Șoșoacă», ci despre cum Parlamentul ar rata ocazia să fie ceea ce e într-o democrație funcțională!"


Elena Calistru: "Ar fi un semnal tare trist ca Zelenski să ajungă să nu vorbească în Parlament. Nu este despre cum «s-a speriat de Șoșoacă», ci despre cum Parlamentul ar rata ocazia să fie ceea ce e într-o democrație funcțională!"

Președinta ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, scoate în relief degradarea arhitecturii instituționale din România, ceea ce are drept consecință, printre altele, faptul că este luată în calcul varianta ca discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ce ar trebui să aibă loc astăzi în Parlamentul României, să fie anulat. 

În acest context, Elena Calistru subliniază că situația de astăzi nu se rezumă la persoana senatoarei moscovite ex-AUR Diana Șoșoacă, care, alături de AUR, vrea să creeze haos, ci la degradarea parlamentarismului românesc, fenomen produs pe parcursul mai multor ani. 

Redăm analiza publicată într-o postare pe Facebook de Elena Calistru: 

"Ar fi un semnal tare trist ca Zelenski să ajungă să nu vorbească în Parlament. Sper ca momentan să fie doar o bâlbă instituțională.

Pentru că nu este despre cum «s-a speriat de Șoșoacă». Nu este despre dna. Șoșoacă, ci despre cum Parlamentul ar rata ocazia să fie ceea ce e într-o democrație funcțională – o instituție în care oamenii ar trebui să poată să nu fie de acord între ei, dar în care să se păstreze un anumit grad de decență. Iar simplul fapt că acest lucru e pus sub semnul întrebării nu e vina dnei. Șoșoacă, ea e doar manifestarea cea mai stridentă a acestui lucru.  

Ani de zile s-a ratat șansa de a maturiza o instituție care ar trebui să reprezinte cetățenii, astfel încât ea să ajungă obiectul respectului lor. Dar.  

Nu respectă Parlamentul partidele care trimit toți dubioșii sau pămpălăii acolo, iar cetățenii văd asta.

Nu respectă Parlamentul guvernanții care ignoră rolul său chiar și când există majorități confortabile, dar ei tot dau OUG.

Nu respectă Parlamentul toți liderii politici care permit comportamente și discursuri suburbane la mult prea multe dintre partide.  

Nu respectă Parlamentul nici măcar unii dintre oamenii decenți care sunt acolo și știu că nivelul de violență verbală la care s-a ajuns este indecent și că riscul de escaladare spre violență fizică este extrem de ridicat.

Și nu respectă Parlamentul nici măcar cele două celelalte instituții care azi fac gestul decent pe care l-au făcut atâtea alte democrații în aceste luni – să îl primească cu respect așezat pe Președintele Zelenski ca pe partenerul care este (adică cel care, alături de țara sa, ține piept unei țări precum Rusia și unui autocrat ca Putin).  

Pentru că atât Președintele, cât și Prim-ministrul nu arată decât că în democrația nefuncțională din România Parlamentul poate fi evitat, dacă nu se comportă cum trebuie. E ca vărul de la țară pe care nu îl vizităm, că nu știe să se poarte, lasă că noi, cei civilizați uite, ne facem treaba, suntem în rândul lumii. Și e greșit, e foarte greșit că și în situația asta, Parlamentul e scos din schemă în condițiile în care la cârma celorlalte două instituții sunt liderii de facto ai majorității din același Parlament.  

Deci nu, nu e despre parlamentarul x sau y. Și nici despre frica unuia de a se expune la circ (ce, dacă ai fi curajos, ți-ar trebui circ? Ca să ce?). Este despre cum ani de zile am lăsat Parlamentul ăla să devină orice, numai un spațiu decent al democrației nu".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.