Armand Goșu dezvăluie culisele vizitei lui Volodimir Zelenski în România și ale războului din Ucraina. Analistul nu crede într-un viitor foarte solid al relaţiei româno-ucrainene / „Cel mai tare de o înfrângere a Rusiei se tem americanii. Pe ei îi interesează o Rusie care să nu ajungă prăbuşită în braţele Chinei”


Armand Goșu dezvăluie culisele vizitei lui Volodimir Zelenski în România și ale războului din Ucraina. Analistul nu crede într-un viitor foarte solid al relaţiei româno-ucrainene / „Cel mai tare de o înfrângere a Rusiei se tem americanii. Pe ei îi interesează o Rusie care să nu ajungă prăbuşită în braţele Chinei”

Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de marți la Bucureşti a fost una „de conjunctură şi ţine de o reaşezare a pieselor pe falia estică", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Armand Goşu, istoric şi analist politic pentru spaţiul ex-sovietic. Goșu nu crede că relația româno-ucraieană are șanse să devină una solidă și arată că liderul de la Kiev „îşi pierde subit interesul pentru România” dacă algerile din Polonia vor fi câștigate de „o formaţiune pro-Berlin”.

„S-au deranjat piesele, nu mai stau aşa cum le ştiam noi, din câteva cauze: una dintre ele este răcirea relaţiilor brusc şi destul de precipitată cu Polonia, relaţiile Ucrainei cu Polonia. Nu uitaţi că vizita are loc cu câteva zile înainte de alegerile din Polonia, nu uitaţi că Ucraina dă semne că şi-a schimbat azimutul în ultimele luni. Relaţia cu Statele Unite şi în contextul alegerilor din Statele Unite pe componenta militară rămâne importantă. Există riscul ca ajutoarele să întârzie, dar văd că Ucraina, pe partea politică, mizează mai mult pe Berlin, în acest moment", a afirmat Goșu.

Analistul a spus că nu crede într-un viitor foarte solid al relaţiei româno-ucrainene, „pentru că n-a existat o evaluare făcută serios la Bucureşti".

„Că va fi o politică consistentă apropierea ucraineano-română sau e doar un exerciţiu în contextul alegerilor din Polonia, împotriva actualei puteri a lui Duda şi a PiS-ului, asta va rămâne de văzut", a adăugat el.

Goşu a opinat că, în cazul în care alegerile din Polonia vor fi câştigate de o formaţiune pro-Berlin, "se va reseta şi relaţia dintre Varşovia şi Kiev". „O să constataţi că Zelenski îşi pierde subit interesul pentru România, deşi n-ar trebui să şi-l piardă, pentru că şi el recunoştea - mare parte din cerealele ucrainene au trecut prin România", a completat el.

Armand Goşu susţine că, în ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, Occidentul îşi doreşte ca „înfrângerea Rusiei să nu însemne prăbuşirea ei".

„Lucrurile nu s-au complicat din cauza ucrainenilor, ci din cauza aliaţilor occidentali ai ucrainenilor care se tem de o înfrângere a Rusiei în acest moment iar cel mai tare de o înfrângere a Rusiei se tem americanii. Pe ei îi interesează o Rusie care să nu ajungă prăbuşită în braţele Chinei. Ei se uită la 'big picture', îi interesează o Rusie care să nu se retragă din Asia Centrală, ca să facă loc Chinei, îi interesează o Rusie care să ţină spatele Mongoliei, pentru că în secunda doi Mongolia ar dispărea înghiţită de China, îi interesează o Rusie care să mai controleze resursele din Siberia (...) şi îi interesează o Rusie care să rămână cât de cât pe picioarele ei, să nu facă doar jocurile Chinei în relaţiile internaţionale", a explicat analistul.

Astfel, Vestul este pus în faţa unei dileme. "Nu vrei ca Ucraina să fie înfrântă, dar nu îţi convine nici o înfrângere a Rusiei care să ducă la prăbuşirea ei (...). Deci şi Putin să zică că a repurtat o victorie, în acelaşi timp şi Ucraina să iasă victorioasă din acest război. Asta e foarte complicat. Războaiele nu se încheie cu doi victorioşi. Se încheie cu un victorios şi un înfrânt", a mai spus Armand Goşu.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.