Hamas a însângerat Israelul. Urmează ”Partidul lui Allah”? Hezbollah ar putea arunca în luptă 100.000 de teroriști


Hamas a însângerat Israelul. Urmează ”Partidul lui Allah”? Hezbollah ar putea arunca în luptă 100.000 de teroriști

Israelul se pregătește pentru ofensiva împotriva teroriștilor Hamas în Fâșia Gaza într-un climat de densă incertitudine: cum va muta în nord ”Partidul lui Allah”, adică adversarii tradiționali și de temut din Hezbollah? Hassan Nasrallah (foto jos), cel de-al al treilea Secretar General al grupării teroriste libaneze, ajuns la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi, s-a declarat entuziasmat de atacul terorist al Hamas în Israel, felicitând ”luptătorii eroici pentru operațiunea susținută de Dumnezeu”. 

Cum miliția șiită libaneză are același scop ca Hamas-ul palestinian din Fâșia Gaza, și anume eliminarea „detestatului stat sionist Israel” și ”aruncarea evreilor în mare”, lucru pe care statele arabe nu au reușit să-l realizeze în mod repetat, în ciuda mai multor războaie de agresiune după întemeierea Israelului în 1948, momentul actual s-ar putea să fie considerat mai mult decât prielnic pentru o acțiune conjugată a „Axei Rezistenței Islamice”, alianță care, pe lângă Hamas și Hezbollah, include și Iranul, statul ce consideră Israelul ca fiind rădăcina tuturor relelor. 

Garda Revoluționară din Teheran a fondat Hezbollah în 1985 și l-a consolidat de-a lungul deceniilor pentru a deveni un aliat puternic la granița cu Israelul. Forța de gherilă libaneză joacă acum un rol central în așa-numita Axă a Rezistenței, exportând know-how militar și tehnologie militară în numele Iranului. Potrivit rapoartelor de intelligence, ofițerii Hezbollah, în colaborare cu Garda Revoluționară, au instruit și au furnizat arme membrilor Hamas, milițiilor irakiene și rebelilor Houthi din Yemen.

Nasrallah: „Putem ajunge în fiecare oraș, în fiecare colț al Israelului”

Hezbollah, ”Partidul lui Allah”, a tras de mai multe ori în ultimele zile cu mortiere și rachete asupra pozițiilor israeliene din nordul țării. Mai mult decât atât, luni, un comando palestinian din sudul Libanului a încercat să intre pe teritoriul israelian - ceea ce a fost posibil doar cu sprijinul miliției șiite, sudul Libanului aflându-se sub controlul Hezbollah.

Fortificațiile grupării teroriste sunt situate în această regiune parțial muntoasă, fiind formate dintr-un labirint de kilometri întregi de tuneluri care duc la granița israeliană, cu arsenale subterane, cartierul general al trupelor, structură independentă de comunicații și rampe ascunse de lansare a rachetelor.

Este vorba un complex militar uriaș cu care instalațiile Hamas din Gaza și chiar cele ale unor armate din Orientul Mijlociu nu pot concura. Fortificațiile sunt menite să se apere împotriva unei posibile ofensive terestre a Israelului, dar pot fi folosite și pentru atac.

„Putem ajunge în fiecare oraș, în fiecare colț al Israelului”, îi place teroristului Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, să sublinieze în discursurile sale de ani de zile. În 2019 amenințarea a devenit pentru prima dată concretă. „Armele noastre au avansat atât calitativ, cât și cantitativ, avem rachete și drone de precizie”, a spus Nasrallah la acea vreme într-un interviu difuzat de postul de televiziune Hezbollah Al-Manar, ilustrând ținte militare și civile pe hartă. Cu acestea, a asigurat el, vom putea să bombardăm aeroportul Ben-Gurion, depozitele de arme, uzinele petrochimice și instalațiile de desalinizare a apei, precum și portul Ashdod și instalația de depozitare a amoniacului din Haifa, ceea ce ar duce la „zeci de mii de victime” În urmă cu un an, Nasrallah și-a anunțat susținătorii că miliția teroristă este acum capabilă să transforme rachete convenționale în rachete ghidate de precizie.

Armata de 100.000 de luptători a Partidului lui Allah

În Israel amenințarea din Liban este luată tot mai în serios, mai ales după atacul sângeros al Hamas. „Cel mai puternic grup terorist din lume”, așa cum a descris un ofițer de informații israelian miliția libaneză, se spune că are între 130.000 și 150.000 de rachete pregătite la diferite distanțe. Partidul lui Allah susține, de asemenea, că poate mobiliza până la 100.000 de luptători iar armata israeliană știe din experiență că Hezbollah nu trebuie niciodată subestimat. 

În ultima ciocnire cu miliția șiită - în așa-numitul Război de vară din 2006 - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au suferit pierderi grele. Aproape 50 de tancuri Merkava, despre care se spune că sunt cele mai bune din lume, au fost distruse de Hezbollah. Soldații IDF au fost prinși în ambuscadă de mai multe ori pentru că au trecut cu vederea ieșirile din tuneluri ale miliției libaneze. O barcă a marinei israeliene a fost grav avariată de o rachetă antinavă despre care nu s-a suspectat niciodată că ar putea fi în posesia inamicului. Din 2006 însă, Partidul lui Allah s-a upgradat sistematic, iar soldații săi au acum o experiență vastă în luptă. Hezbollah a fost implicat în războiul civil din Siria din 2012, menținând la putere, împreună cu Iranul și Rusia, regimul Assad.

De la războiul din 2006, Hezbollah a evitat orice provocare serioasă la adresa Israelului. Pagubele de război (foto sus) au fost prea mari. Dahieh, districtul șiit din sudul Beirutului, a fost aproape complet distrus de bombele israeliene. De atunci, miliția și partidul s-au bazat pe o politică de descurajare. „Scopul rachetelor noastre este de a descuraja Israelul să atace civilii libanezi”, a spus Nasrallah. „Inamicul se teme că, dacă există victime în rândul civililor libanezi, acest lucru va duce la un contraatac cu rachetele noastre.” Descurajarea s-a menținut până acum și pare că Israelul nu are nici un interes într-un nou conflict.

Hezbollah rămâne cu degetul pe trăgaci

Astăzi este dificil de evaluat dacă Hezbollah va ține cursul actual sau dacă se va simți obligat să sprijine frații palestinieni ai „Axei Rezistenței Islamice”. Hezbollah ar fi asigurat că îi va sprijini pe cei aproximativ 210.000 de refugiați palestinieni din Liban, potrivit ONU. Ei trăiesc în tabere supraaglomerate de zeci de ani și sunt adesea dependenți de organizațiile de ajutorare. Dar majoritatea populației, de aproximativ șase milioane de persoane, este foarte probabil să nu susțină un nou război.

Libanul este un stat multi-religios format din 31,9% sunniți, 31,2% șiiți, 32,4% creștini și 4,5% druzi, potrivit CIA World Factbook . Politica are loc de obicei pe linii religioase, fiecare comunitate religioasă urmând propriul partid politic. În plus, președintele trebuie să fie creștin, prim-ministrul sunnit și președintele parlamentului șiit.

Este îndoielnic faptul că Hezbollah este susținut de alte grupuri religioase, pe lângă majoritatea șiiților, pentru un nou război cu Israelul. Criza economică a țării, care a continuat să se agraveze după explozia devastatoare din portul Beirut din 2020, este prea mare pentru asta. Însă nu se știe niciodată cum declanșatorul emoțional religios ar putea schimba cursul logic al evenimentelor...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.