Dezvăluirile Times of Israel: Cum au ratat șefii armatei și ai serviciilor de securitate din Israel intervenția pentru oprirea atacurilor Hamas de sâmbăta trecută, deși au purtat discuții aplicate despre pericolele ce vin din Gaza chiar cu câteva ore înaintea începerii măcelului


Dezvăluirile Times of Israel: Cum au ratat șefii armatei și ai serviciilor de securitate din Israel intervenția pentru oprirea atacurilor Hamas de sâmbăta trecută, deși au purtat discuții aplicate despre pericolele ce vin din Gaza chiar cu câteva ore înaintea începerii măcelului

Potrivit jurnaliștilor de la Times of Israel, cu câteva ore înainte de începerea atacului brutal și criminal al Hamas asupra sudului Israelului de sâmbătă dimineața, înalți oficiali israelieni ai forțelor armate (IDF) și de securitate (Shin Bet) au organizat o evaluare după ce au primit unele informații vagi că se întâmplă ceva, dar au ajuns la concluzia că activitatea din Gaza a fost probabil doar un exercițiu. 

Cum au ratat sefii armatei si ai serviciilor de securitate din Israel interventia pentru oprirea atacurilor Hamas de sambata, desi au avut discutii serioase despre posibile probleme venind din Gaza chiar cu cateva ore inainte de inceperea acestora

Șeful de stat major al IDF, Herzi Halevi, și comandanți ai armatei și ai serviciilor de informații au purtat discuții telefonice cu doar câteva ore înainte de invazia Hamas, după ce au fost observate indicii ale unor activități suspecte, dar generalii au concluzionat că activitatea din Gaza a fost probabil doar un exercițiu. 

În consecință, au hotărât să nu ridice gradul de alertă ori să întărească forțele din zona de frontieră cu Gaza, dar au fost de acord să programeze discuții suplimentare mai târziu, în aceeași zi. 

Potrivit rapoartelor prezentate presei, în noaptea de vineri spre sâmbăta au avut loc două seturi de conversații telefonice: 

a) între șeful districtului sudic al serviciului de securitate Shin Bet, ofițeri ai informațiilor militare ale IDF, filiala de operațiuni a IDF și Comandamentul de Sud, precum și șeful de stat major al IDF; 

b) o consultare separată a fost găzduită de șeful Shin Bet, Ronen Bar; 

În timp ce Shin Bet a evaluat informațiile prezentate ca fiind doar „urme slabe”, agenția a luat în considerare posibilitatea unei tentative de răpire și tot ce a făcut a fost să trimită o mică echipă de operațiuni în sud, care avea să participe apoi la luptele împotrivă teroriștilor infiltrați. 

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că nu a primit niciun avertisment din partea instituției de securitate înainte de începerea invaziei devastatoare a Hamas, în care au fost ucise aproximativ 1.300 de persoane de teroriștii care s-au dezlănțuit în comunitățile din sudul Israelului. 

De asemenea, Netanyahu a negat că primit vreun avertisment din partea serviciilor de informații egiptene, după ce oficiali ai acestor servicii au declarat pentru presă că partea israeliană a ignorat avertismentele repetate că gruparea teroristă din Gaza plănuia „ceva mare”.

„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost informat sâmbătă, exact la 06:29, și nu înainte, la izbucnirea luptei”, a precizat Biroul Primului Ministru, într-un comunicat. 

„Premierul s-a dus imediat la Kirya [cartierul general militar din Tel Aviv – n. red.], a făcut o evaluare a situației și a convocat Cabinetul de Securitate”, se mai spune în comunicat. 

Joi, în primele sale comentarii publice emise după izbucnirea războiului, șeful de stat major al IDF, Halevi, a spus că „IDF este responsabil pentru securitatea țării și a cetățenilor săi, iar sâmbătă dimineața, în zona din jurul Fâșiei Gaza, nu ne-am făcut treaba. (…) Vom învăța, vom investiga, dar acum este timpul pentru război” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.