Guvernările antinaționale și cele incompetente


Guvernările antinaționale și cele incompetente

Conform prevederilor legii cu privire la Apărarea Națională, șeful statului, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, era obligat să prezinte Strategia Securității Naționale (SSN) în primul an de mandat. În funcție de evoluția situației interne, regionale și internaționale, el poate actualiza SSN, astfel ca aceasta să corespundă noilor realități și exigențe. 

Noul proiect al SSN identifică mai multe amenințări reale la adresa securității statului nostru și e foarte corect stabilit că cea mai mare dintre acestea este implicarea directă și influența nefastă a Federației Ruse asupra noastră sub toate aspectele – militar, politic, economic, educațional, informațional, social, energetic etc. 

Diminuarea și eliminarea acestui factor nociv (prezent activ pe parcursul celor 32 ani de existență a Republicii Moldova) trebuie să fie obiectivul major al tuturor instituțiilor statului cu responsabilități în domeniul securității naționale.

Cea de-a doua amenințare, menționată în SSN, este corupția și practicile cleptocratice. Dacă ordinea descrescătoare, propusă până aici de proiectul SSN ar putea fi acceptată (deși factorul corupției a fost și este valabil în toate timpurile), atunci nu este clar de ce au fost eliminate cu desăvârșire noțiunile de ”guvernare antinațională” și ”guvernare incompetentă”

Guvernările antinaționale (aproape toate de la ‘91 până în prezent) au favorizat și susținut prezența activă a primei amenințări (factorul rusesc), iar guvernările incompetente și ineficiente nu sunt capabile să diminuieze sau să combată efectiv fenomenul corupției din instituțiile statului și din societate.

Cele două tipuri de guvernări – antinațională / incompetentă  – favorizează și mențin primele două amenințări specificate în proiectul SSN. Primele două amenințări nu ar fi atât de puternice și influente fără prezența celei de-a treia. Consider că acestea (guvernarea antinațională și guvernarea incompetentă) trebuie să fie incluse ca cea de-a treia amenințare în ordine descrescătoare.

Voi reveni și cu alte sugestii privitoare la proiectul SSN. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.