Europa sub teroare! Doi suedezi uciși la Bruxelles de un tunisian simpatizant al Statului Islamic!


Europa sub teroare! Doi suedezi uciși la Bruxelles de un tunisian simpatizant al Statului Islamic!

Doi suedezi au fost împușcați în centrul capitalei Belgiei luni seară. Atacatorul, căutat în prezent de autorități, este un tunisian care locuia ilegal în Belgia, simpatizant ISIS. Meciul dintre naționalele Belgiei și Suediei, contând pentru preliminariile Campionatului European, a fost întrerupt după prima repriză. Ancheta a fost predată parchetului federal responsabil de terorism iar premierul Alexander De Croo a cerut locuitorilor din Bruxelles să fie vigilenți. 

Crima a avut loc la scurt timp după ora 19, lângă Place Sainctelette. Potrivit parchetului, un taximetrist a fost rănit și el, dar viața nu este în pericol.

Mass-media belgiană a difuzat mai multe videoclipuri cu un bărbat îmbrăcat într-o jachetă portocalie, fluorescentă, mergând cu un scuter pe marginea drumului, lângă o gară, oprindu-se, scoțând o armă și deschizând focul asupra trecătorilor. Anchetatorii au identificat un suspect marți seara. Premierul De Croo a declarat marți dimineața devreme că acesta este un bărbat de origine tunisiană care stătea ilegal în Belgia.

Ziarele belgiene „Het Laatste Nieuws” și „Le Soir” anunță că suspectul este un tunisian de 45 de ani din districtul Schaarbeek din Bruxelles. Se spune că numele său este Abdesalem L., dar pe rețelele de socializare folosește și numele Slayem S. După cum a menționat și postul de televiziune RTBF, bărbatul ar fi fost deja judecat în țara natală pentru infracțiuni de terorism.

Suspectul a publicat un videoclip pe rețelele de socializare în care a susținut sprijinul pentru așa-numitul Stat Islamic (ISIS) și a vorbit despre „uciderea necredincioșilor” și „răzbunarea musulmanilor”. Poliția nu a confirmat inițial informațiile.

Eric Van Duyse, purtătorul de cuvânt al parchetului federal, a declarat reporterilor că ancheta s-a concentrat pe „un posibil motiv terorist”. „În cursul serii”, o persoană care a pretins că este atacatorul și-a revendicat responsabilitatea pentru crimă pe rețelele de socializare. „Această persoană pretinde că este inspirată de Statul Islamic”, a spus Van Duyse. „Naționalitatea suedeză a victimelor a fost dată ca motiv probabil pentru crimă. În acest moment, nimic nu sugerează o posibilă legătură cu situația israeliano-palestiniană.”

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă teroristă în capitala Belgiei la nivelul maxim de patru, iar al doilea cel mai înalt nivel se aplică în restul țării. O purtătoare de cuvânt a poliției a declarat că ofițerii au fost la fața locului la scurt timp după împușcătură și au izolat zona din centrul orașului.

La cinci kilometri de locul crimei, pe Stadionul Regele Baudouin s-a disputat meciul de calificare la Campionatul European dintre Belgia și Suedia. Meciul a fost anulat după prima repriză. După ce s-au răspândit informații despre moartea celor doi suedezi, jucătorii naționalei suedeze au decis să nu continue jocul, solicitând întreruperea confruntării, potrivit postului TV SVT, iar membrii naționalei belgiene s-au alăturat demersului.

Spectatorii de pe stadion au fost rugați să rămână pe locurile lor. Evacuarea stadionului a început la miezul nopții. Antrenorul naţionalei Suediei, Janne Andersson, a declarat reporterilor că vestea atacului i s-a părut complet ireală. „În ce fel de lume trăim astăzi?” Jucătorii suedezi au fost duși la aeroport cu o escortă a Poliției.

Migranții din țările arabe au adus Suedia în haos

Bandele de refugiați din țările arabe au adus, în prezent, Suedia, într-un adevărat haos. La începutul lunii, premierul suedez l-a convocat pe șeful armatei pentru a discuta despre modul în care forțele armate pot ajuta poliția să facă față unui val de criminalitate fără precedent care a șocat țara cu împușcături și explozii aproape zilnice.

Anul trecut, Suedia a fost martoră la cel mai mare număr de decese înregistrate în urma împușcăturilor, cu peste 60 de persoane ucise, anul acesta fiind pe cale să depășească acest lucru, pe măsură ce violența bandelor de imigranți din țară continuă să scape de sub control.

Într-un moment în care scenele cu migranți ilegali care inundă sudul Europei dinspre Mediterana continuă fără încetare, nici măcar presa mainstream nu a ezitat să identifice ce anume alimentează crima și transformă străzile Suediei în zone de război: „Șefii poliției au spus că Suedia se confruntă cu cea mai gravă situație de securitate internă de după cel de-al doilea război mondial, când bandele de imigranți traficanți de droguri se angajează într-un conflict sângeros”.

Poliția consideră că bandele folosesc din ce în ce mai mult copiii pentru a comite crime, deoarece cei sub 18 ani rămân adesea nepedepsiți sau primesc sentințe mici de la tribunale. De asemenea, bandele comit în mod regulat atentate cu explozibili artizanali și incendieri, uneori distrugând blocuri întregi ale orașului.

Suedia a fost pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu bastionul principal al politicilor liberale de imigrare în Europa, după ce a primit sute de mii de migranți și solicitanți de azil din Orientul Mijlociu și Africa. În același timp, al treilea oraș ca mărime al său, Malmö, a fost de ani de zile văzut pe scară largă drept capitala europeană a uciderilor cu arme.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.