Viktor Orban, festival de slugărnicie pe parcursul întâlnirii avute cu Vladimir Putin la Beijing. Premierul ungar s-a repezit, cu exces de zel, să dea curs tuturor doleanțelor dictatorului de la Kremlin


Viktor Orban, festival de slugărnicie pe parcursul întâlnirii avute cu Vladimir Putin la Beijing. Premierul ungar s-a repezit, cu exces de zel, să dea curs tuturor doleanțelor dictatorului de la Kremlin

Premierul Viktor Orbán s-a întâlnit la Beijing cu președintele rus Vladimir Putin, în cursul zilei de marți, 17 octombrie, cei doi participând la cel de-al treilea Forum Belt and Road pentru Cooperare Internațională (BRF).  

Cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniul livrărilor de petrol și gaze, precum și al energiei nucleare, conform agenției maghiare de presa MTI. Orbán ar fi subliniat totodată că încetarea fluxului de refugiați, a sancțiunilor împotriva Rusiei și a războiului este esențială pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria. Nu a explicat însă nimeni din partea maghiară cum ar ajuta țările europene renunțarea la sancționarea țării agresoare și victoria hoardelor ei în Ucraina, dat fiind faptul că asta ar însemna încetarea războiului în momentul de față. 

Agenția rusă de presă TASS a relatat că premierul Orban i-a spus președintelui Putin că "Ungaria nu a căutat niciodată să se confrunte cu Rusia; mai degrabă opusul fiind adevărat: Ungaria a urmărit întotdeauna obiectivul de a construi și extinde cea mai bună comunicare".

Adresându-se lui Putin, premierul ungar a mai spus că aceasta este a 13-a lor întâlnire, începând cu 2009, conform calculelor sale, însă nu s-a aflat niciodată "într-o situație mai dificilă", asta deși Budapesta a menținut o comunicare cât mai bună cu Moscova.  

Premierul Orban este însoțit la Beijing de ministrul de Externe, Peter Szijjarto, care a sosit după vizita efectuată la Moscova cu doar câteva zile în urmă, pe 12 -13 octombrie, unde a participat la forumul intitulat Săptămâna Rusă a Energiei. În discuțiile cu ministrul chinez al de Externe, Wang Yi, Szijjarto a declarat că deși majoritatea lumii dorește pacea, Europa este prinsă într-o "psihoză a războiului", recitând astfel la literă una dintre narativele cunoscute ale propagandei Kremlinului.  

Faptul că Ungaria a devenit vizibil avocata Rusiei și o susținătoare deschisă a intereselor țării agresoare, nu mai reprezintă de multă vreme o surpriză. Deși face parte din NATO și UE, Ungaria a militat de la începutul invaziei ruse pentru încetarea ajutoarelor militare destinate Ucrainei, respectiv pentru renunțarea la sancțiunile împotriva Rusiei, pe lângă alte luări de poziții favorabile politicii ruse.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.