Președintele Joe Biden dezvăluie de ce a atacat Hamas acum: pentru a submina relațiile dintre Israel și Arabia Saudită. Riadul intenționa chiar să recunoască oficial statul evreu


Președintele Joe Biden dezvăluie de ce a atacat Hamas acum: pentru a submina relațiile dintre Israel și Arabia Saudită. Riadul intenționa chiar să recunoască oficial statul evreu

Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden.

„Unul din motivele pentru care au acţionat în acest fel (...) pentru care au atacat Israelul (...) este pentru că eram pe punctul de a mă aşeza cu saudiţii" (la discuţii), a declarat preşedintele Biden, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri, precizând că Riadul se gândea în aceste discuţii să recunoască oficială statul evreu.

Arabia Saudită a decis să suspende negocierile privind o posibilă normalizare cu Israelul sponsorizate de Statele Unite, la o săptămână după atacul Hamas asupra Israelului, care de atunci bombardează Fâşia Gaza.

Această suspendare a fost anunţată sâmbătă, 14 octombrie, în timpul unei vizite la Riad a secretarului de stat american Antony Blinken, care a vorbit cu omologul său saudit, Faisal bin Farhan. Acesta a cerut o "încetare imediată a focului în Gaza şi în împrejurimile sale", precum şi ridicarea restricţiilor impuse de Israel privind intrarea ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian, potrivit unui comunicat al Ministerului saudit de Externe, publicat la încheierea întâlnirii.

Arabia Saudită "a decis să suspende discuţiile cu Israelul privind o posibilă normalizare şi a informat oficialii americani", a declarat pentru AFP o sursă apropiată de guvernul saudit.

Regatul saudit nu a recunoscut niciodată Israelul şi nu s-a alăturat Acordurilor Abraham din 2020, intermediat de Statele Unite, care au permis vecinilor săi, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, precum şi Marocului, să stabilească legături oficiale cu Israelul. Arabia Saudită a fost presată în ultimele luni de administraţia americană să facă acelaşi lucru, Riad solicitând în schimb garanţii de securitate din partea Washingtonului şi sprijin pentru dezvoltarea unui program nuclear civil.

Într-un interviu acordat Fox News luna trecută, prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, a declarat că "se apropie pe zi ce trece" de un acord de normalizare a relaţiilor cu Israelul, subliniind în acelaşi timp importanţa chestiunii palestiniene pentru ţara sa.

Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, se opune acordurilor de normalizare a relaţiilor cu Israelul. Sursa: AFP, Agerpres

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.