Victorie colosală obținută în justiție de Ioana Constantin împotriva AUR: Instanța a stabilit că acuzațiile de pro-rusism aduse partidului lui George Simion "se suprapun peste o bază factuală"


Victorie colosală obținută în justiție de Ioana Constantin împotriva AUR: Instanța a stabilit că acuzațiile de pro-rusism aduse partidului lui George Simion "se suprapun peste o bază factuală"

Jurnalista Ioana Constantin, realizatoare a emisiunii "Politica Zilei" la B1TV, a anunțat luni, 23 octombrie, că a câștigat procesul pe care AUR îl intentase împotriva ei, instanța respingându-le apelul auriștilor ofuscați că au fost acuzați că fac jocurile Rusiei în România. Instanța a stabilit că acuzațiile aduse de Ioana Constantin la adresa AUR "se suprapun peste o bază factuală". 

"Am câștigat din nou procesul cu AUR

AUR m-a dat în judecată spunând că i-am acuzat nefondat de propagandă pro-rusă și de asociere cu Rusia. Instanța le-a respins și apelul. Rămâne cum am stabilit, așadar. Iar aici nu suntem în Rusia!  

Rămâne inacceptabil că un întreg partid parlamentar a gândit în întregul său să dea în judecată un cetățean. E fără precedent si arată foarte clar cum se raportează acest partid la LIBERTATE și DEMOCRAȚIE. Și mai ales cum s-ar raporta dacă ar avea puterea în stat.  

Rămân concluziile motivării instanței de acum un an:  

«(...) instanța reține că afirmațiile făcute de către pârâtă (Ioana Constantin) se suprapun peste o bază factuală, respectiv declararea co președintelui AUR, George Simion, persoană indezirabilă și interdicția de a intra în Moldova (la acel moment) precum și propunerea acestui partid pentru funcția de prim ministru a lui Călin Georgescu, persoană de notorietate cunoscută cu afinități pro ruse, precum și promovarea/preluarea de articole de presă de către canalele media rusești. Instanța constantă că acestea sunt informații publice ce se găsesc disponibile la o simplă căutare în spațiul online, iar instanța le apreciază suficiente pentru a aprecia că pârâta a avut o bază factuală pentru afirmațiile sale, contrar susținerilor reclamantului.  

Instanța are în vedere apărările reclamantei în privința dnului Călin Georgescu, respectiv faptul că acesta nu este membru de partid și declarațiile sale și luările acestuia de poziție sunt făcute în nume personal fără vreo legătură cu partidul, însă acesta nu a negat faptul că ar fi reprezentat propunerea AUR pentru postul de prim ministru în octombrie 2021. Or, în acest context, instanța apreciază că este rezonabil de presupus că atunci când o persoană este propunerea unui partid pentru funcția de prim ministru, partidul respectiv este de acord și susține declarațiile sale (...)

Analizând punctual postările pe Facebook și luările de poziție ale pârâtei, instanța le găsește provocatoare, intense, însă nu le găsește dincolo de o doză acceptabilă de critică dată fiind poziția părților, respectiv membrii ai vieții politice parlamentare, și a gradului de acceptare în societatea actuală a criticii»", a scris Ioana Constantin într-o postare pe Facebook.

Reamintim în cele ce urmează postările care au stat la baza deciziei AUR de a intenta un proces împotriva Ioanei Constantin (sursa - g4media): 

”Un vot pentru AUR Moldova e un vot pro Rusia, e un vot aurit pentru Dodon. (…) E simplu să privești comportamentul lui George Simion, Șoșoacă și alți lideri AUR de la București să înțelegi ce corp de balet superb fac pentru Moscova prin propagarea propagandei rusești pe orice subiect.” (Cont Facebook Constantin, 21 mai 2021)

”Iar un partid pro-Rusia cum e AUR nu poate intra în nicio majoritate.” (Cont Facebook Constantin, 11 octombrie 2021)

”PSD, aripa Grupul de la Cluj, care a gândit formarea partidului pro-rus AUR în România, ar face bine să își asume public și să oprească mizeria de comportament din Parlamentul României pe care îl au fanii Sputnik, Călin Georgescu și Putin și care sunt demnitari ai României, plătiți din banii românilor care azi nu au acces la sănătate și din cauza propagandei unora ca Diana Șoșoaca, Simion si alți parlamentari aleși pe listele AUR.” (Cont Facebook Constantin, 20 octombrie 2021)

”Niciodată cu Rusia, niciodată aur rusesc, niciodată cu extremiștii

Aleargă George Simion și băieții care au creat aurul ăsta fake să spele imaginea acestui partid pro-rus, anti-european și anti-NATO. De altfel, dl Dâncu de la PSD ne povestea acum câteva luni că trebuie ajutați amicii lui Simion să devină frecventabili. Nimic pro Rusia nu e frecventabil. Nimic promovat de Sputnik nu e frecventabil. Așa că facțiunile din cele mai mari partide ale României care îl țin pe băiatul ăsta pe pista de alergare acționează contra României.

Sunt sigură că sunt mulți oameni de bună credință acolo, oameni care nu știu că au girat un partid pro-Rusia cum România nu a avut niciodată în acești 30 de ani, oameni care nu au știut că fermele de trolli de pe Facebook au ros din adevăr și au vomitat propagandă tradusă de pe site-urile rusești.” (Cont Facebook Constantin, 16 noiembrie 2021)

”Ce ușor s-au infiltrat filorușii în Parlamentul României prin această matrioșka numită AUR, păcălind oameni de bună credință, folosind ferme de troli și propagandă.” (Cont Facebook Constantin, 16 decembrie 2021)

”Un deputat AUR se plânge că i-am insultat 🙂după ce i-am spus colegului său Claudiu Târziu că AUR promovează propaganda rusă și dezinformarea în România. Și mai supărat când am amintit de Șoșoacă, dar și mai insultat când am întrebat de ce președintele lor George Simion are interdicție de a intra în Basarabia, o interdicție pe care nici puterea pro-europeană de acum nu o ridică. Adevărul insultă, se pare. Sunt foarte curioasă ce vor face când o să-l lipească oficial Simion în geam pe Călin Georgescu, marele admirator al lui Putin?!” (Cont Facebook Constantin, 2 ianuarie 2022) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.