Rusia are în rezervă un număr imens de blindate, fapt care ar putea duce la prelungirea pe termen lung a războiului. De câte blindate ar dispune în prezent forțele ruse


  • ACP
  • Oct 23, 2023 20:03
  • 644
Rusia are în rezervă un număr imens de blindate, fapt care ar putea duce la prelungirea pe termen lung a războiului. De câte blindate ar dispune în prezent forțele ruse

Ușurința cu care armata rusa aruncă în luptă blindatele împotriva armatei ucrainene, deși este clar că multe urmează să fie imediat distruse, a determinat mulți experți militari să se întrebe ce rezerve de vehicule de luptă mai are Rusia în depozite, pentru a estima astfel cât mai poate continua războiul.  



Analiștii OSINT (Open Source Intelligence), HighMarsed și CovertCabal au calculat zilele trecute numărul aproximativ de blindate pe care forțele armate ruse le mai au în depozite, folosind imaginile obținute de sateliți, iar rezultatele au fost înspăimântătoare. Rezultatul calculelor făcute în baza imaginilor din satelit arată că armata rusă mai deține peste 8.900 de vehicule de mai multe tipuri, inclusiv 3.677 de vehicule de luptă de infanterie. Iar aceste cifre iau în considerare doar blindatele ruse ținute în spațiu deschis, în timp ce numărarea celor rămase în depozitele acoperite este imposibilă din punct de vedere tehnic.  

Într-un videoclip explicativ de pe profilul său de pe rețeaua X, HighMarsed oferă câteva detalii suplimentare, inclusiv metodele de investigare.  

Astfel, analistul face un tabel cu estimări ale numărului de blindate de luptă și transportoare blindate care ar putea fi în rezervă la fiecare bază militară de stocare a armatei ruse.  

Cele mai multe blindate ar fi la a 2544-a bază de depozitare, lângă Kozulka, Krasnoyarsk Krai, unde se află în conservare 916 vehicule blindate, din care 496 sunt transportoare blindate de infanterie.

La cea de-a 111-a bază de depozitare, lângă orașul Komsomolsk-on-Amur, se află 800 de vehicule blindate, din care 778 sunt transportoare, ceea ce o indică a fi a doua cea mai mare bază de blindate ruse.  

A treia bază de depozitare în topul HighMarsed, după numărul de blindate, este baza 349 de lângă Topchikha, Altai Krai, care are depozitate 791 de vehicule blindate, 305 dintre ele fiind transportoare.

Publicația ucraineană Defense Express compară aceste date cu estimările Institutului Internațional de Studii Strategice, înregistrate în manualul The Military Balance 2023, potrivit căruia armata rusă ar avea în depozite aproximativ 11.000 de vehicule blindate de toate tipurile.

Dintre acestea, 4.000 sunt transportoare BTR-60/70, 4.000 sunt de vehicule de infanterie BMP-1/2, 2.000 sunt de vehicule auxiliare MT-LB, iar 1.000 sunt vehicule de patrulare BRDM-2 pentru forțele aeriene.  

Analistul militar Alexander Kovalenko, preluat de site-ul Ukraine Today, notează că disponibilitatea comandamentului rus de a suferi pierderi uriașe de blindate - chiar și atunci când eșecul planului inițial a devenit evident - ar trebui să fie îngrijorătoare. Potrivit analistului militar, acest lucru indică faptul că Moscova nu intenționează să se oprească, în pofida costurilor acestui război. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.