Șoșoacă a sărit ca arsă în momentul în care Alina Gorghiu a propus în Senat înăsprirea pedepselor pentru infractorii fugari: "Trebuie respectate niște drepturi!"


Șoșoacă a sărit ca arsă în momentul în care Alina Gorghiu a propus în Senat înăsprirea pedepselor pentru infractorii fugari: "Trebuie respectate niște drepturi!"

Amintindu-ne de epoca PSDragnea și ai săi exponenți nocivi pentru statul de drept, senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă a sărit ca arsă luni, 23 septembrie, în Parlamentul României în momentul în care ministra Justiției, Alina Gorghiu, prezenta, în plenul Senatului, un proiect de lege ce are drept scop combaterea fenomenului infractorilor fugari. Inițiativa legislativă prevede ca în cazul unei persoane condamnare la închisoare cu executare să îi fie adăugată la pedeapsa stabilită și una pentru evadare, în cazul în care nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a-și executa sentința. Ca reacție la propunerea legislativă în cauză, senatoarea ex-AUR a început să vocifereze despre respectarea drepturilor infractorilor, fără a veni cu vreo soluție care, în viziunea ei, să respecte drepturile prevăzute de lege pe care aceștia le au, dar care să contribuie în același timp la combaterea fenomenului condamnaților ce fug din țară pentru a nu-și ispăși pedeapsa.  

CITIȚI ȘI: Înăsprirea pedepsei cu închisoarea în cazul infractorilor fugari. Proiectul de lege inițiat de Alina Gorghiu: "Se va adăuga și pedeapsa pentru evadare!"

Alina Gorghiu: Este un proiect legislativ important pe care Ministerul Justiției l-a propus. Obiectivul principal e descurajarea fenomenului sustragerii de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. Este o prioritate a ministerului această tematică a fugarilor din România. Executarea pedepsei în sistemul penitenciar românesc trebuie să se facă de toată lumea, căci legea este egală și noi toți suntem egali în fața legii. E un demers care presupune o prevedere nouă în Codul Penal și anume: "Persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare care nu se predau autorităților în termen de 7 zile vor fi pedepsite și pentru infracțiunea de evadare". Este limpede că e o problemă pe care ca Legislativ nu avem voie să o neglijăm, pentru că absența acestei intervenții legislative în domeniul penal, pentru combaterea unor astfel de comportamente, a fost de-a lungul vremii înțeleasă greșit, interpretată greșit de anumite persoane condamnate de legea penală românească. 

Diana Șoșoacă: Vreau să vă spun că este total neconstituțional ceea ce ni se cere să votăm aici. (...) Totuși trebuie respectate niște drepturi și niște principii ale Constituției României. Se instituie prezumția de vinovăție! Atenție, fără nicio probă se constată din textul legii că există evadare, deci indiferent că omul acela știe sau nu știe de acea hotărâre. Am văzut nenumărate cazuri inclusiv la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor și inclusiv în cei 28 de ani de practică avocățească procese care au avut hotărâri fără ca respectiva persoană să fi fost citată vreodată. Și trebuie să ajungi la CEDO pentru asta. Când să te judece?! Când?! După 10 ani?! Deci se încalcă această prezumție de nevinovăție și se instituie o premisă că orice persoană care știe sau nu știe de hotărâre constituie o infracțiune - infracțiunea de evadare. Este neconstituțional și se răstoarnă principiul prezumției de nevinovăție în principiul vinovăției. 

Vedeți video de la 2:17:30:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.