Un alt șef al Lukoil a murit subit. Este cea de-a treia moarte misterioasă din boardul puternicei companii petroliere, de la începutul invaziei din Ucraina


Un alt șef al Lukoil a murit subit. Este cea de-a treia moarte misterioasă din boardul puternicei companii petroliere, de la începutul invaziei din Ucraina

Vladimir Nekrasov, în vârstă de 66 de ani, președinte al consiliului de administrație Lukoil, a murit subit. El este cel de-al treilea manager de top al gigantului petrolier rus care decedează în circumstanțe misterioase, în ultimul an. 

Presa rusă obedientă Kremlinului citează concluzia preliminară a medicilor, potrivit cărora Nekrasov ar fi suferit de insuficiență cardiacă acută.

Predecesorul lui Nekrasov, Ravil Maganov, 67 de ani, a murit la Spitalul Clinic Central al Administrației Prezidențiale din Moscova, în septembrie anul trecut. Oficial, Maganov fusese internat în spital tot pentru o problemă cardiacă de lungă durată și a căzut de la o fereastră aflată la etajul șase, murind pe loc. 

Nekrasov a absolvit Institutul Industrial Tiumen și a lucrat în industria petrolului și gazelor timp de aproape 50 de ani, trecând de la reparator la inginer-șef și director general al Lukoil-Kogalymneftegaz, șef Luokoil-Siberia de Ves și prim-vicepreședinte Lukoil-rafinare și energie. A devenit apoi consilier al președintelui Vagit Alekperov, iar de anul trecut conducea Consiliul de Administrației.

Nekrasov a primit Ordinul de Merit pentru Patrie, gradul IV, Ordinul de Onoare și alte premii de stat, departamentale și publice.

O altă moarte produsă în circumsanțe ciudate a fost cea a miliardarului Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, de asemenea manager de top la Lukoil, găsit mort în luna mai, după ce ar fi ascultat de o recomandare a șamanilor și ar fi încercat un tratament cu venin de broască râioasă, care i-ar fi declanșat un atac de cord.

Lukoil a fost singura mare companie rusă care a părut mai puțin loială lui Vladimir Putin la începutul războiului din Ucraina, cerând oficial negocieri pentru a pune capăt conflictului.

La o săptămână după invazia din februarie 2022, consiliul de administrație al companiei - inclusiv Nekrasov și Maganov - a emis o declarație cu privire la invazia lui Putin, exprimându-și „îngrijorarea față de evenimentele tragice în curs din Ucraina și cea mai profundă simpatie față de toți cei afectați de această tragedie”.

„Suntem în favoarea unei încetări timpurii a conflictului armat și sprijinim pe deplin soluționarea acestuia prin procesul de negociere și mijloace diplomatice”, au transmis atunci șefii Lukoil. 

Nekrasov, care deținea două pașapoarte UE separate, pentru Austria și Republica Cehă, precum și cetățenia rusă, a evitat sancțiunile Occidentului pentru război.

Decesul lui se produce în contextul unei serii întregi de morți misterioase, produse în sectorul energetic al Rusiei, mai ales de la începutul invaziei din Ucraina. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.