Gaza primește încă o lovitură din partea Israelului. Cabinetul lui Netanyahu a decis să trimită acasă toți muncitorii din Fâșie


Gaza primește încă o lovitură din partea Israelului. Cabinetul lui Netanyahu a decis să trimită acasă toți muncitorii din Fâșie

Israelul a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, că returnează în Gaza toţi muncitorii din Fâşie blocaţi după atacul Hamas din 7 octombrie şi că taie toate legăturile cu teritoriul controlat de organizaţia islamistă. 

„Lucrătorii din Gaza care se aflau în Israel în ziua în care a început războiul vor fi trimişi înapoi în Gaza", a declarat cabinetul de securitate israelian, într-un comunicat. În general vorbind, „Israelul întrerupe toate legăturile cu Gaza, nu vor mai fi muncitori palestinieni din Gaza", a subliniat cabinetul premierului Benjamin Netanyahu. 

Aproximativ 18.500 de locuitori din Fâşia Gaza aveau permise de muncă în Israel la începutul războiului, potrivit Cogat, organul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activitățile civile din Teritoriile Palestiniene. Contactat de AFP, Cogat nu a furnizat imediat numărul exact al muncitorilor din Gaza care se aflau în Israel la începutul conflictului. Această cifră a fost estimată la cel mult 4.000 de persoane de către presa israeliană.

Presa palestiniană și canale afiliate Hamas transmit că mulți dintre muncitori au fost arestați de forțele israeliene, după evenimentele dramatice din 7 octombrie, unii dintre ei fiind anchetați sub tortură și deposedați de toate bunurile materiale. Câțiva dintre repatriați au fost fotografiați în timp ce sărutau, în genunchi, pământurile natale. Foto jos.

Potrivit unor informații din ancheta în curs, mulți dintre teroriștii care participat la atacul din 7 octombrie lucraseră anterior în Israel, pentru a culege informații.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.