Agricultorii francezi, terifiați de perspectiva intrării Ucrainei în UE. „Ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană” / Lider de sindicat: ucrainenii produc enorm, dar cu „norme de mediu şi standarde mult sub practicile noastre"


Agricultorii francezi, terifiați de perspectiva intrării Ucrainei în UE. „Ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană” / Lider de sindicat: ucrainenii produc enorm, dar cu „norme de mediu şi standarde mult sub practicile noastre"

Intrarea Ucrainei în UE ar fi o „catastrofă" pentru agricultura europeană, a reacţionat miercuri preşedintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, într-un interviu acordat presei regionale din Franţa, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, relatează France Presse, citată de agerpres.ro.

"Într-un context de război, este foarte dificil să te pronunţi asupra acestui subiect, pentru că imediat eşti acuzat că nu sprijini Ucraina. Dar vorbind strict din punct de vedere agricol, o intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană", a avertizat liderul sindical francez.

Potrivit acestuia, agricultura ucraineană "nu joacă după aceleaşi reguli", ea produce aproximativ "echivalentul unui sfert din agricultura europeană, mai ales în ce priveşte creşterea păsărilor şi marile culturi, dar cu norme de mediu şi standarde de producţie mult sub practicile noastre".

Produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piaţa UE, în virtutea unei facilităţi pe care blocul comunitar a oferit-o Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Această facilitate a afectat însă cu precădere ţările est-europene vecine cu Ucraina şi mai puţin ţările vest-europene. Acestea din urmă şi Kievul au protestat faţă de măsurile pe care guvernele unor state est-europene le-au luat pentru a-şi proteja agricultorii păgubiţi de cerealele ucrainene comercializate la preţuri sub costurile producătorilor locali.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.