În timp ce face scut în jurul Hamas, stânga la nivel mondial a lansat o petiție prin care solicită acuzarea conducerii Israelului pentru crime de război și genocid


  • ACP
  • Nov 14, 2023 20:45
  • 608
În timp ce face scut în jurul Hamas, stânga la nivel mondial a lansat o petiție prin care solicită acuzarea conducerii Israelului pentru crime de război și genocid

Zeci de politicieni de stânga din Europa și America Latină solicită Curții Penale Internaționale (ICC), printr-o petiție lansată marți, să investigheze liderii israelieni pentru crime împotriva umanității, crime de război și genocid. 

Petiția celor 60 de politicieni, intitulată "Dreptate pentru Gaza", îi numește explicit pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pe ministrul Apărării Yoav Galant și pe ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, alături de alți politicieni israelieni, pe care îi acuză de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

De asemenea, documentul politicienilor de stânga solicită și încetarea "ocupației, apartheidului și extinderii proiectului colonial al Statului Israel", pe lângă investigarea și urmărirea în justiție a înalților oficiali israelieni.

"Nu vom permite un genocid cu tăcerea și complicitatea noastră", a declarat despre inițiativă șefa Ministerului pentru Drepturile Sociale din Spania, Ione Belarra. 


"Dacă nu oprești brutalitatea la timp, te trage cu ea", a mai spus tânăra membră a guvernului spaniol și secretar general al partidului de stânga Podemos, partid despre care se știe că a avut legături atât cu regimul comunist din Venezuela, cât și cu regimul ayatolahilor din Iran.

Alături de ea, alți zeci de politicieni proeminenți de stânga au semnat petiția, precum fostul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, suspendat din partid pentru antisemitism în 2020, ori Manon Aubry de la partidul Insoumise din Franța, Joana Mortagua de la Blocul de stânga al Portugaliei și Peter Mertens de la Partidul Muncitorilor din Belgia. 

Scopul declarat al inițiativei stângii, care e tradițional aliată a palestinienilor împotriva Israelului, ar fi de a "aduna voci diverse din societatea civilă internațională, lideri și reprezentanți politici și cetățeni din întreaga lume" pentru a solicita Curții Penale Internaționale să acționeze cât mai repede împotriva oficialilor israelieni acuzați, în timp ce contra organizației Hamas nu se cere nicio repercusiune, ceea ce nu reprezintă o surpriză pentru comportamentul stângii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.