SUSȚINEȚI Expoziția ”Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei”. Culisele unei expoziții de memorie ce invită la descoperire


SUSȚINEȚI Expoziția ”Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei”. Culisele unei expoziții de memorie ce invită la descoperire

Fundația ”Doina Cornea” vă invită să susţineţi o expoziţie inedită, în cadrul căreia personalitatea Doinei Cornea va fi dezvăluită în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică.

Este o expoziţie de memorie. O expoziţie ce invită la descoperire.

Va fi recreat și expus vizitării spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și în care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate.

De aici au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, majoritatea difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii regimului comunist din Romania.

Va fi expus o parte din mobilier, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele. Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.

Vor fi expuse cărţile şi traducerile Doinei Cornea, articole din presă, fotografii din toate perioadele vieţii, decoraţii primite, etc

În premieră vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi una dintre laturile ei mai puţin cunoscute.

Tot în premieră a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.

Pe parcursul derulării expoziţiei (la vernisaj, dar şi în zilele următoare vor avea loc mai multe activităţi conexe:

– Evocarea personalităţii Doinei Cornea din diverse unghiuri (de opozant, de artist, etc.),

– Prezentarea documentarului “Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România. Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări. Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării «Operation Villages Roumains», o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu,

– Recitaluri la pianul Doinei Cornea.

Doina Cornea a fost cel mai important opozant al regimului comunist din anii ‘80 din România, având o largă recunoaştere atât internă cât şi internaţională.

Într-o perioadă a falsităţii şi oportunismului ridicate la rang de lege, Doina Cornea a avut curajul să-şi pună faptele în acord cu gândurile, acţiunile în acord cu propria conştiinţă şi să trăiască „în adevăr‟.

Doina Cornea a făcut tot ce îi era în putinţă să transmită crezul ei şi studenţilor şi, în general, tinerilor din jurul ei. A făcut acest lucru atât în cadrul activităţii ei didactice, prin traducerile și samisdatele diseminate în cercurile de studenţi şi într-o mică reţea de distribuire a lor, dar şi prin textele pe care le-a difuzat prin intermediul postului de radio „Europa Liberă” sau a interviurilor oferite cu curaj unor jurnalişti străini.

Pentru a aduce acest proiect la viaţă avem nevoie de sprijinul vostru. Fiecare contribuţie individuală conteză mult și va contribui la necăderea în uitare a acestui capitol din istoria noastră.

Costurile expoziţiei se ridică la 100.000 lei și includ transportarea mobilierului şi a exponatelor, inclusiv pianul, în condiţii de siguranţă, înrămarea şi transportul tablourilor, montarea expoziției, reproducerea la scară 1/1 a bucăţii de perete conţinând instalaţia de ascultat montată de Securitate, un catalog al expoziției, pliante, afișe, cărţi poştale cu reproduceri ale picturilor, închirierea echipamentelor de redare a filmelor, cheltuieli cu vorbitorii și invitatii cu ocazia vernisajului, etc.

Pentru a putea realiza această expoziţie în varianta maximală, cu toate componentele ei, ne mai sunt necesari aproximativ 30.000 lei.

Vă mulţumim pentru sprijin şi vă aşteptăm la vernisaj în data de 15 decembrie!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.