ALERTĂ! Operațiune rusească la București. Alexandra Păcuraru organizează vineri un protest în fața Ambasadei Ucrainei pentru a se solidariza cu Longhin Jar, preotul din Cernăuți aflat în serviciul Moscovei. Anatomia unei manipulări rusești complexe


ALERTĂ! Operațiune rusească la București. Alexandra Păcuraru organizează vineri un protest în fața Ambasadei Ucrainei pentru a se solidariza cu Longhin Jar, preotul din Cernăuți aflat în serviciul Moscovei. Anatomia unei manipulări rusești complexe

Alexandra Păcuraru - fiica fostului pușcăriaș Maricel Păcuraru, care deține în prezent postul de televiziune Realitatea PLUS - a anunțat ieri seară, în cadrul emisiunii pe care o moderează, că va organiza vineri, 17 noiembrie, începând cu ora 11, un protest în fața Ambasadei Ucrainei la București, pentru a se solidariza astfel cu preotul Longhin Jar din Cernăuți, despre care dezinformează că ar fi ținta unor abuzuri comise de regimul de la Kyiv. 

Vedeți video: 



Astfel, fiica fostului pușcăriaș Maricel Păcuraru contribuie la una dintre cele mai ample campanii de dezinformare derulate de Rusia în România de la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei și până în prezent. Trebuie subliniat faptul că regiunea Cernăuți din Ucraina are un rol strategic pentru Moscova. Folosindu-se într-un mod manipulator de tema legitimă a drepturilor minorității românești din Ucraina, Moscova vizează alimentarea unor animozități între București și Kyiv. 

Pentru a nu pica în capcana propagandistică pusă în scenă de Alexandra Păcuraru, vom trece în revistă o serie de detalii-cheie pentru a vă forma un tablou cât mai complet. 

Factorul declanșator al noii campanii de dezinformare referitoare la așa-zisele abuzuri la care ar fi supus Longhin Jar

Procurorii din Cernăuți au trimis în judecată un rechizitoriu împotriva preotului Longhin Jar, acuzația adusă acestuia fiind de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de credințele lor religioase. Potrivit anchetei, discursurile duhovnicului conţineau mesaje menite să incite la ura inter-religioasă între enoriașii aflați sub tutela Moscovei și cei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Potrivit informațiilor SBU (Serviciul de Securitatea al Ucrainei), în timpul slujbelor religioase, Longhin Jar a făcut remarci jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, numind-o "biserică lui Antihrist" și "satanistă". Ulterior, preotul moscovit Longhin Jar a fost înlocuit din fruntea locașului de cult unde își desfășura slujbele și anume Mănăstirea Bănceni.

Longhin Jar, un vector constant al urii

Jurnalistul Grigore Cartianu avertiza la începutul anului, într-un articol publicat pe ziaristii.com, că Longhin Jar "este un personaj insalubru, care aruncă blesteme, într-un limbaj spurcat, chiar din biserica sa din Bănceni". Principala țintă a abjecțiilor debitate de Longhin Jar este Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Motivul? Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, care s-a rupt astfel de Moscova.

Cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, agentul rus Longhin Jar a ținut un discurs de o violență extremă, chiar în biserica sa, în fața enoriașilor. Vorbele sale abjecte l-au țintit pe Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului (82 de ani), cea mai înaltă față bisericească a ortodoxiei.

Vom reda pasaje din discursul delirant al agentului rus Longhin Jar:

"Nesăturaților de sângele creștinesc! Vi-e sete… Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Cât rău ai adus în țara noastră și în Biserica noastră, dorindu-ți slavă și să fii mare, jgheab bătrân și împuțit ce ești!"

"Poate ți-a mai dat Dumnezeu două zile de pocăință, să ceri iertare de la Cer, de la Pământ și să poți pieri, fiară sălbatică ce ești! Care știi să sfâșii Biserica lui Hristos, nu să-i vindeci rănile pe care le-au făcut comuniștii și ateiștii!"

"Ăștia sunteți voi, domnilor patriarhi spurcați, blestemați și vânduți lui Sătana și lui Antichrist! De asta vreți să-l încoronați pe Antichristul, pe Satana? Noi rămânem cu Hristos, rămânem cu tatăl, cu Fiul, cu Duhul Sfânt. Rămânem… Și nu va trebui să suferim, fraților, nu vă temeți! (…)"

"Se bucură împielițatul diavol de sângele care curge pe buze, pe labele lui, pe picioare, pe pieptul lui! Este plin de sânge Bartolomeu, spurcatul, ereticul și ucigașul de creștini adevărați!"

"S-au înrăit toți. S-a ridicat Sinagoga împotrivă, așa cum s-au ridicat și aceștia, Bisericile fărădelegii, ale lui Bartolomeu, care… Cel mai mare ucigaș de suflete, de creștinism este Bartolomeu de la Constantinopol, de unde trebuia să iasă lumina!"

"Pentru răutatea că n-a putut să ajungă Papa ortodocșilor, ca să fim toți sub un blestem eretic al ecumenismului, a pornit război împotriva adevăratei credințe a lui Hristos. Și se bucură… se bucură împielițatul diavol, în carnea și oasele lui, de sângele care curge pe buze, pe labele lui, pe picioare, pe pieptul lui! Este plin de sânge Bartolomeu, spurcatul, ereticul și ucigașul de biserici, de Hristos și de creștini adevărați! (…)"

"Desigur, oamenii aceștia prin oameni Îl prigonesc pe Dumnezeu. Cu adevărat, lupta nu este cu omul, fraților! Lupta este cu Dumnezeu. Ei se supără când le spun că au început război cu Dumnezeu, cu Biserica și cu credința și vor să fiu judecat pentru aceste cuvinte. Nu mă căiesc deloc cu dânsele!"

"Voi, prin noi, prin Biserica canonică a lui Dumnezeu, vreți să vă luptați cu Dumnezeu față-n față. Nu vă merge! Nimeni n-a putut să-l biruie pe Dumnezeu. El este plin de milă, de dragoste, de îndurare, de îngăduință, El așteaptă întoarcerea păcătosului, dar până la o vreme!"

"Au venit ăștia să-și bată joc de sfințenia noastră, de sfinții părinți?! Acești oameni care nu se pot sătura să beie sângele creștinesc?! De-atâția ani, fraților, de când ucid, sfarmă, rup ușile la biserici, le taie, ucid creștinii – și totul este bun, nu-i judecată, nu-i pedeapsă, nu-i nimic"

"Trăim într-o țară care-și apără dreptul oamenilor, al creștinilor și al cetățenilor Ucrainei sau venim să-i omorâm, să distrugem țara din mijlocul ei?"

"Vrem să-L slujim pe Dumnezeu într-o Biserică dreaptă, curată, canonică, neștirbită, nu într-o Biserică politică unde să jucăm, să cântăm cântece curvești și patriotice în Biserica lui Hristos! Biserica lui Hristos este casă de rugăciune pentru toate neamurile, nu-i casă de dansuri, de petreceri, de jocuri!"

"Aici trebuie să vii, omule, în genunchi, plângând, târându-te pe coate și pe genunchi înaintea Sfântului Altar! La aceasta vă chem. Și rog toți preoții să gândească bine, pentru că ăștia vor să-și bată joc – antichriștii, sataniștii, masonii spurcați, sioniștii, ei doresc să înceapă iar lupta pe care-au început-o cu Hristos."

"Rog pe ortodocșii mei adevărați din toată lumea, din toate țările: păstrați credința ortodoxă, dreaptă și sfântă! Nu vă vindeți! Asta au căutat-o în 16, la Sinodul din Creta, s-o facă, și de atunci cu răutate fierbe-ntrânșii… fierbe-ntrânșii, că așa îi frământa Satana atunci: «Cum să-ndemni la moarte?». Apoi căuta: «Cum să-i tăiem capul Sfântului Ioan Botezătorul, să-l dăm la moarte pe el?». Așa caută și pe creștini, astăzi, să-i deie la moarte. Și ei nu știu că moartea este un câștig, dragii mei, pentru cei care cred în Hristos! Moartea este biruință! Hristos a biruit moartea și a înviat și S-a înălțat la Ceruri. Voi vă temeți de moarte? Trebuie să trecem prin asta! Nu depinde când și cum!"

"Una te rog, Doamne, pentru toată lumea ortodoxă, pentru copiii mei ortodocși, pentru țara mea ortodoxă și pentru tote țările ortodoxe adevărate, nu cei care s-au vândut: mă rog să ne ierți, Doamne, și să ne ajuți să nu Te vindem"

"Suferă Biserica, suferă Ucraina, suferă creștinii noștri, dar cel mai tare mi-e milă de bătrânii noștri arhierei. Părinții noștri scumpi și dragi, să vă deie Dumnezeu putere – cei care astăzi sunt târâți pe drumuri, lipsiți de cetățenie ucraineană și vreau să-i deporteze în alte țări"

Vedeți video 1:



Vedeți video 2:



Longhin Jar, prezentat în mod manipulator ca preot român. Biserica Ortodoxă Română, nevoită să intervină

În mod manipulator, Realitatea PLUS, Antena 3 CNN și România TV s-au rezumat la a-l prezenta pe Longhin Jar drept preot român. Cele trei televiziuni au omis intenționat să precizeze că preotul Longhin Jar deservește Patriarhia Moscovei. Astfel, în ianuarie 2023, Biserica Ortodoxă Română a ținut să facă câteva clarificări pe parcursul unui comunicat în care a reliefat că "preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română", ci se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. 

"Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.  

BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.  

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima", a transmis BOR. 

Longhin Jar duce chiar o luptă împotriva Bisericii Ortodoxe Române

Dincolo de aceste aspecte, e bine de știut că Biserica Ortodoxă Română reprezintă o țintă predilectă a atacurilor lansate de Longhin Jar. Concret: de câțiva ani, mai mult sau mai puțin discret, individul susține o schismă – vrea ruperea de BOR a unui număr mare de slujitori și credincioși români, motiv pentru care, încă din 2016, mitropolitul de Bănceni a primit o replică usturătoare din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.  

"Nădăjduiesc că vă veţi reconsidera poziţia (…) şi că veţi înceta să îndemnaţi clericii din parohii, vieţuitorii din mănăstiri şi pe credincioşii mireni din Arhiepiscopia Iaşilor şi din România (…) să întrerupă legătura liturgică în care se află cu păstorii lor canonici. Intervenţiile Preasfinţiei Voastre pe teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt încălcări clare ale Sfintelor Canoane (Canonul 2 al Sinodului II Ecumenic şi Canonul 20 Trulan)", a punctat Înalt Prea Sfințitul Teofan, în 2016, într-o scrisoare deschisă adresată mitropolitului Longhin. (sursa: AICI)

Longhin Jar subminează lupta Ucrainei pentru independență și libertate

La finalul anului trecut, Longin Jar a spus într-o predică că statul ucrainean a început un război împotriva lui Dumnezeu, împotriva Bisericii lui Dumnezeu și împotriva poporului ucrainean. (sursa: AICI)

De altfel, Longhin Jar a sabotat constant campania de mobilizare a ucrainenilor împotriva invadatorilor ruși. Longhin Jar le predica credincioșilor în 2014 să nu ia parte la Operațiunea Antiteroristă din Donbas și i-a descris pe liderii Ucrainei drept "blestemați" și "slujitori ai lui Satan". 

"Vă îndemn să fiți uniți și să nu vă trimiteți copiii la moarte. Credința noastră ortodoxă nu ne permite să ne ucidem între noi. De dragul intereselor politice, ei vor moartea poporului nostru, care trăiește în pace, cu Dumnezeu", a precizat episcopul Longhin în timpul unei predici, indicând către conducerea Ucrainei, Occidentului și Americii.

"Nu-i voi pomeni niciodată la Sfânta Liturghie pe acești conducători blestemați ai țării noastre, pe acești necredincioși care nu au frică de Dumnezeu, care stau în scaunele lor și dau porunci de ucidere. Rămâne o singură rugăciune: Doamne, dacă mai poți, luminează-i, căci au îmbrățișat întunericul și lumea interlopă. Nu au nevoie de nimic decât de vărsare de sânge, iar în asta își găsesc plăcerea. Sataniști! Slujitori ai celui rău. Dacă nu se opresc, atunci Dumnezeu îi va opri, dar atunci ei vor fi într-o mare durere", mai spunea Longhin Jar. 

Vorbind despre implicarea SUA și a Occidentului în războiul din Ucraina, episcopul zicea: "Blestemații apără Statele Unite, vor să vadă cum se ucid ortodocșii între ei și, între timp, mănâncă, beau, se distrează și se bucură că se varsă sânge pe pământul sfânt... Vor plăti din plin pentru sângele care le-a pătat mâinile și hainele. Toată aceasta este lucrarea blestemată a Europei, despre care Sfinții Părinti au spus 'Nu vă închinați fiarelor!', respectiv a americanilor, care, oriunde intervin, nu seamănă decât ceartă și vărsare de sânge. Acum s-au dat deoparte și se bucură de vărsarea sângelui creștinilor noștri".

Predica lui Longin Jar a fost publicată pe site-ul Zilei Tatianei, organul oficial al Bisericii Martirei Tatiana de la Universitatea de Stat din Moscova. Rectorul templului este protopopul Vladimir Vigiliansky, șeful serviciului de presă al Patriarhului Moscovei și al Rusiei în anii 2005-2012, mărturisitor al gimnaziului Sfântul Vasile cel Mare (Zaitsevo, regiunea Moscova), fondat de Konstantin Malofeev. (condamnat anterior de SBU pentru sprijinirea teroriștilor din Donbas)

Longin este cunoscut și ca un susținător înfocat al lui Viktor Ianukovici, pentru care a făcut campanie în biserică în 2004, menționând în predicile sale că, după victoria lui Viktor Iuşcenko în Ucraina, "ar putea începe un război". (sursa: AICI)

Longhin Jar, pion-cheie pentru Moscova în regiunea de importanță strategică Cernăuți

Într-un editorial redactat pentru Adevărul la începutul anului, politologul Radu Carp a detaliat modul complex în care Kremlinul folosește componenta religioasă pentru a disemina manipulări ce-i vizează atât pe etnicii români din Bucovina de Nord, cât și pe o serie de vectori din România care au picat în capcană. 

Redăm câteva fragmente din analiza realizată de Radu Carp:

- Faptul că această mânăstire se află la doar câţiva kilometri de ceea ce avea să devină graniţa NATO şi ulterior a UE i-a conferit un loc cu totul aparte în narativul propagandei ruse. A existat în permanenţă un aranjament de tip quid pro quo: Moscova oferă finanţare şi recunoaştere, părintele Jar ca stareţ al Mânăstirii Bănceni oferă supunere necondiţionată. Din acest aranjament a făcut parte si permisiunea de a fi oferite slujbe în limba română dar limba rusă nu a fost niciodată interzisă ca limbă de cult. Preşedintele pro-rus Ianukovici a pus foarte bine în aplicare narativul propagandei ruse. Campania sa electorală s-a concentrat în partea de vest a Ucrainei, locuită şi de minoritari. Pentru a sublinia comuniunea între etnicii români şi Patriarhia de la Moscova, având ca efect legitimarea unui lider politic pro-rus, părintele Mihail Jar a legat o strânsă prietenie cu Viktor Ianukovici, declarând în mai multe rânduri că este confesorul său. Astfel, mesajul transmis etnicilor români din Bucovina de Nord a fost că doar Ianukovici (implicit sponsorii săi politici de la Moscova), Jar şi Biserica Ortodoxă Rusă îi pot apăra de "ucrainizare". Din păcate, datorită necunoaşterii acestor narative propagandistice ruse, mulţi clerici sau laici din România au intrat în capcana lor, ajutând Mânăstirea Bănceni, iar părintele Jar a avut parte doar de cuvinte de laudă pentru activitatea sa caritabilă în media de limbă română din România şi din Ucraina. Este foarte adevărat că opera caritabilă din cadrul acestei mânăstiri a fost cu totul remarcabilă. De multe ori, se vede doar efectul şi se ignoră cauza. Recompensele nu au întârziat să apară: părintele Jar este ridicat la rang de episcop în 2012 şi arhiepiscop în 2017. Evident, în cadrul Patriarhiei Moscovei. Foarte puţini au realizat la vremea respectivă că aceste recunoaşteri fac parte dintr-un joc mai amplu al Moscovei prin care se încerca manipularea etnicilor români din Ucraina şi, prin ricoşeu, a opiniei publice din România.

- Mânăstirea Bănceni funcţionează pe baza dorinţei părintelui Jar, congruentă cu a Patriarhului Kiril, de a avea o stavropighie patriarhală. Un avanpost canonic la Moscovei, pentru a explica mai pe înţelesul tuturor. Un avanpost politico - ecleziastic al Federaţiei Ruse la graniţa NATO. Strategia a fost bine gândită, din 1994 până în prezent. Este vorba de o sfidare şi de un avertisment adresat BOR: dacă veţi dori reactivarea Mitropoliei Bucovinei în Ucraina, stavropighia vă arată că Moscova veghează tot şi poate reacţiona. Teritoriul canonic al russky mir se întinde până la graniţa NATO.

- Pentru a nu fi acuzată de colaborarea cu Moscova prin apartenenţa la Patriarhia Moscovei, a început o operaţiune de propagandă foarte abilă: la sfârşitul lunii mai 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a organizat un Sinod pentru a se declara independenţă faţă de Patriarhia Moscovei. Problema este că nici în acest moment nu este clar ce înseamnă această desprindere.

- Acţionând prompt la ordinele Moscovei, Mihail Jar îl critică pe Patriarhul Kiril în predica sa din 6 iunie 2022, pentru faptul de a fi dat binecuvântare invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina. S-a încercat o delimitare de faţadă, fără nicio substanţă. Pericolul era iminent: întregul narativ al propagandei ruse care a dus la funcţionarea Mânăstirii Bănceni ca avanpost canonic al jurisdicţiei canonice a Patriarhiei Moscovei era în pericol. Acţionând astfel, Jar a procedat ca şi liderii comunişti după dispariţia comunismului: Ceauşescu este singurul vinovat, nu întreg sistemul care a făcut posibilă menţinerea sa la putere. Niciun cuvânt în predica lui Mihail Jar despre felul în care Patriarhia Moscovei, nu doar Patriarhul Kiril, ar trebui să-şi asume răspunderea pentru atrocităţile războiului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.