Decembrie promite


Decembrie promite

totul: o iubire de patrie mai ardentă și cu atât mai inteligentă, o evlavie lucrătoare față de Încreștinătorul acestui colț minunat de lume, iar Nașterea Domnului întregește, împlinind, o așteptare dureroasă, cu multe poticneli, care, iată, a meritat. Din aceste soroace ajunse tradiții, autentice sau la mâna a doua, automatisme, formule de adresare, liste de cumpărături, nervi, încurcăcturi cu pachetele, foi de varză murată trimise în Anglia și copiii veniți în vizită, se desprinde starea de spirit a unui sfârșit secondat strâns de un început. O respirație.

România finalului de 2023 este surprinsă de istorie, condusă ferm cu mână murdară, sufocată de tâmpiți și de multe, foarte multe mașini. În rest, simfonia drujbelor în păduri, susurul betonului curâng din cupe și înscenând modernizarea, mâzgă, manea și zeflemea. Domnia golanilor, de la vlădică până la opincă. Otravă în mâncare, oncologia în floare, la ani lumină înaintea neonatologiei, cancer de sân și of, adânc, cel manifestat cu umezire de ochi prin gânduri de răzbunare. Neputință activă.

Cu toate acestea (și aceștia, știți voi), tot România finalului de 2023 primește sume cu adevărat astronomice de la mult hulita, parțial pe drept cuvânt criticata, dar cu atât mai mult reformabila Uniune Europeană. Și anul care stă să își termine ghemul a văzut inițiative private, acte de suicid economic, curaj, inginerie și competență. Unii a scris și susținut doctorate pe bune. Adevărat: un procent deloc neglijabil de oameni teferi se află în alte zări, mai organizate, unde nu funcționează pe deplin blestemul idiotului șef. În patrie, împliniri, scrâșniri din dinți.

2024? Știu ce va fi, dar nu pot ca să vă spun! Doar atât: istoria mare se va oglindi în cana de ceai, în cafeaua, în vinul fiecăruia. Seismul va face acolo mici, abia perceptibile, cercuri, vibrând. Papagalul va imita mierla. Iar noi vom râde. Până într-un timp. În rest, rămâne cum a fost și, nădăjduim, va mai fi: Dumnezeu cu mila. Dar acestea le știți. Nu urez pentru moment nimic, că nu se face. Ca de obicei:

Doxa!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.