Pentagon: o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie


Pentagon: o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie

O navă de război americană şi mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roşie, a anunţat Pentagonul, incidente ce ar putea marca o escaladare majoră a unei serii de atacuri maritime în Orientul Mijlociu conectate cu războiul dintre Israel şi Hamas.

„Suntem la curent cu relatările privind atacurile asupra USS Carney şi asupra navelor comerciale din Marea Roşie şi vom furniza informaţii pe măsură ce acestea vor fi disponibile", a precizat Pentagonul.

Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke.

Armata britanică anunțase anterior că au avut loc atacuri cu drone şi o potențială explozie „în apropiere de Bab el Mandeb, venind din direcția Yemen", fără a oferi mai multe detalii.

Pentagonul nu a precizat de unde crede că ar proveni atacul. Cu toate acestea, rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roşie, precum şi drone şi rachete care au vizat Israelul, aflat în război împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că atacul a început în jurul orei 10.00 în Sanaa, Yemen, şi a durat până la cinci ore. Un alt oficial american, rămas anonim, a declarat că nava de război a interceptat cel puţin o dronă în timpul atacului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Houthis. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt militar houthi anunțase anterior că o declarație „importantă" va fi dată publicității.

Transportul maritim global a fost din ce în ce mai mult vizat, războiul dintre Israel și Hamas riscând să se transforme într-un conflict regional mai amplu - chiar dacă un armistițiu a pus temporar capăt confruntărilor.

La începutul lunii noiembrie, Houthis au capturat, în Marea Roșie, o navă de transport de vehicule, conectată cu un miliardar israelian. Rebelii încă dețin nava în apropierea orașului-port Hodeida. De asemenea, săptămâna trecută, rachete au căzut în apropierea unei alte nave de război americane, după ce aceasta a intervenit pentru a elibera o altă navă conectată cu Israel, care fusese pentru scurt timp capturată de bărbați înarmați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.