Putin amenință cu destabilizarea Letoniei, iritat fiind de măsura prin care puterea de la Riga solicită minorității ruse să aibă minime cunoștințe de limba letonă pentru a mai putea locui în țară


Putin amenință cu destabilizarea Letoniei, iritat fiind de măsura prin care puterea de la Riga solicită minorității ruse să aibă minime cunoștințe de limba letonă pentru a mai putea locui în țară

Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat pe 4 decembrie că Letonia se va confrunta cu repercusiuni "în interiorul propriei țări" pe fondul politicilor puterii de la Riga ce privesc minoritatea rusă. Kremlinul s-a folosit în repetate rânduri de manipularea privind "abuzurile asupra minorității vorbitoare de limbă rusă" pentru a-și justifica războiul la scară largă împotriva Ucrainei. 

"Nu cred că fericirea va veni asupra celor care duc astfel de politici. (...) Dacă urmează o astfel de politică față de oamenii care au vrut să trăiască în acea țară, au lucrat acolo, au creat ceva bun pentru acea țară, iar ei se comportă cu aceștia ca niște porci, atunci ei înșiși se vor confrunta cu același comportament în țara lor", a spus Putin.

Guvernul rus ar trebui să dezvolte "măsuri sistemice" ca răspuns și să "ajusteze relațiile" cu țările care duc astfel de politici, a scris presa rusă, citându-l pe Putin.

Aproximativ 23,7% din populația de 1,8 milioane a Letoniei aparține minorității ruse, conform datelor furnizate în 2023 de Guvernul leton. 

Ca răspuns la invazia rusească asupra Ucrainei, Parlamentul leton a adoptat un amendament în 2022 care înăsprește regulile de rezidență pentru cetățenii ruși. Rușii care locuiesc în Letonia au acum obligația să solicite rezidența permanentă și să treacă un test de limbă letonă de nivel de bază.

Autoritățile letone au trimis scrisori către aproximativ 3.000 de cetățeni ruși, transmițându-le că vor trebui să părăsească Letonia, deoarece nu s-au înregistrat pentru rezidența permanentă și testul de limbă.

Țara baltică, care a trăit sub stăpânire sovietică pentru o mare parte a secolului XX, și-a intensificat recent politica de de-sovietizare și de-rusificare a sferei publice.

O lege adoptată în septembrie urmărește să elimine treptat rusa și alte limbi minoritare ca limbă de predare în școli până în 2025.

Rusia a etichetat astfel de politici adoptate în Letonia și în alte țări baltice drept "rusofobe".

O investigație a postului public lituanian LRT din luna mai a dezvăluit planurile Moscovei de a exercita influență asupra statelor baltice folosind organizații locale pro-ruse și minorități etnice ruse. (sursa: Kyiv Independent

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.