Filoteia e numele corect al Sfintei de la Curtea de Argeș, ”Filofteia” reprezentând doar o formă populară, care însă ratează semnificația inițială. Cele două hagiografii


Filoteia e numele corect al Sfintei de la Curtea de Argeș, ”Filofteia” reprezentând doar o formă populară, care însă ratează semnificația inițială. Cele două hagiografii

Scriitorul, traducătorul și teologul Cristian Bădiliță prezintă, pe Facebook, o serie de aspecte esențiale referitoare la Sfînta Filoteia de la Curtea de Argeș:

”1) Numele corect, Filoteia, provine din greacă și înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Forma „Filofteia” trebuie corectată, ea nu înseamnă absolut nimic. Spunem Filotei, nu Filoftei. Dacă respectăm sfînta îi respectăm și numele. Forma populară trebuie abandonată.

2) Există două hagiografii. Cea mai veche, și mai verosimilă, prezintă o femeie căsătorită, dar trăind în castitate cu soțul ei. Ulterior ea va îmbrățișa viața monahală decedînd la o vîrsta înaintată. A doua hagiografie, recentă și întîlnită numai în spațiul argeșean, prezintă o copilă generoasă, care a fost ucisă de propriul tată, pentru că își împărțea mîncarea săracilor. 

3) Mircea zis ‹Cel Bătrân› a așezat osemintele Sfintei Filoteia în Biserica domnească Sf. Nicolae din Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a lui Basarab I. În 1893, din cauza stării deplorabile în care ajunsese biserica, racla a fost mutată, întîi în biserica Sfîntul Gheorghe, apoi în biserica Adormirii Maicii Domnului, de pe Dealul Olarilor. În timpul Primului Război Mondial, gazda „Sfinţişoarei” a fost mînăstirea Antim din Bucureşti, iar după Război, biserica zidită de Neagoe Basarab (Curtea de Argeș). Din 1949 pînă recent, relicvele Sfintei Filoteia s-au aflat în paraclisul din incinta Palatului Regal. Acum ele se află în necropola nouă.

Pentru detalii puteți consulta capitolul pe care i l-am consacrat în Teme, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești, Editura Vremea (volum pe care îl puteți achiziționa de AICI)”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.