David Cameron propune ca 350 de miliarde de dolari din conturi rusești înghețate să fie transferate imediat Ucrainei pentru războiul cu Rusia. „Am analizat toate argumentele și nu am văzut nimic care să mă convingă că este o idee proastă”


David Cameron propune ca 350 de miliarde de dolari din conturi rusești înghețate să fie transferate imediat Ucrainei pentru războiul cu Rusia. „Am analizat toate argumentele și nu am văzut nimic care să mă convingă că este o idee proastă”

Fostul premier britanic David Cameron, în prezent ministru de Externe în guvernul lui Rishi Sunak, a cerut ca aproximativ 350 de miliarde de dolari din conturile bancare rusești înghețate să fie folosite pentru a finanța efortul de război ucrainean, scrie publicația The Independent.

Cameron consideră că există un argument puternic pentru confiscarea activelor rusești înghețate și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei.

„În loc să înghețăm pur și simplu acei bani, haideți să-i luăm, să îi cheltuim pentru reconstrucția Ucrainei și acesta ar putea reprezenta, dacă vreți, un avans pentru reparațiile pe care Rusia va trebui să le plătească într-o zi pentru invazia pe care a întreprins-o", a declarat Cameron într-un interviu acordat în contextul unei vizite în SUA. 

„Am analizat toate argumentele și, până acum, nu am văzut nimic care să mă convingă că este o idee proastă”, a mai spus ministerul britanic de Externe.

Guvernele occidentale au sancționat zeci de miliardari pentru a-l izola pe președintele rus Vladimir Putin și a-i sufoca sprijinul financiar. Aproape 350 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale rusești au fost înghețate de țări din întreaga lume, din care 26 de miliarde de lire sterline numai în Marea Britanie.

În timpul vizitei în SUA, David Cameron a îndemnat, de asemenea, factorii de decizie politică americani să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, după ce Congresul a blocat un pachet de 110 miliarde de dolari destinat Ucrainei și Israelului.

„Ar trebui să furnizăm acești bani ucrainenilor", a spus el. 

„Ar trebui să îi susținem și să ne asigurăm că Putin este cel care pierde, pentru că dacă acești bani nu vor fi votați, sunt doar doi oameni care vor zâmbi: unul este Vladimir Putin, celălalt este Xi Jinping", a mai spus fostul premier britanic.

În aprilie 2022, Casa Albă a anunțat o propunere de a confisca activele magnaților vizați de sancțiuni și de a „permite ca veniturile generate de acestea să ajungă în Ucraina". În cele 21 de luni care au trecut de atunci, însă, puțini dintre oamenii de afaceri sancționați au luat atitudine împotriva lui Putin și doar 5,4 milioane de dolari au ajuns la Kiev.

Întrucât confiscarea activelor rusești și apoi direcționarea acestora pentru sprijinirea Ucraina este complexă și greoaie, unii experți sugerează ca guvernele să adopte metode mai creative și eficiente.

O idee ar fi stabilirea unor politici în baza cărora oamenii de afaceri ruși să poată dezerta efectiv în Occident, să denunțe războiul și să facă o donație considerabilă din activele lor către Ucraina.

Ucraina a precizat însă că nu susține scutirea de sancțiuni de niciun fel pentru magnații conectați cu Putin și că ar accepta-o doar în condițiile în care „o parte semnificativă din activele acestora sunt transferate pentru reconstrucție", a declarat un consilier pe probleme de sancțiuni din biroul președintelui Volodimir Zelenski.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.