Bulgaria respinge categoric condițiile Vienei pentru „Air Schengen” / Lui Marcel Ciolacu însă nu i se par „exagerate” / USR consideră că România se umilește în fața Austriei pentru ceea ce e, de fapt, un „eșec politic” uriaș, cu costuri semnificative


Bulgaria respinge categoric condițiile Vienei pentru „Air Schengen” / Lui Marcel Ciolacu însă nu i se par „exagerate” / USR consideră că România se umilește în fața Austriei pentru ceea ce e, de fapt, un „eșec politic” uriaș, cu costuri semnificative

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat că e pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar numai în zona traficului aerian, precizând, luni, că a înaintat deja condițiile impuse României și Bulgariei ca să fie acceptate cu aeroporturile în spațiul de liberă circulație.

În schimbul unei relaxări a Air Schengen, adică a intrării libere prin intermediul curselor aeriene, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner a cerut o protecție mai bună a frontierelor terestre ale României și a frontierelor externe ale Uniunii Europene, dar și primirea solicitanților de azil care ajung în Austria după ce au trecut prin România și Bulgaria.

La televiziunea publică din Austria, ministrul a explicat că dorește triplarea numărului de polițiști de frontieră la granițele dintre România și Serbia și dintre Bulgaria și Turcia pentru a combate traficul de migranți. Karner susține că mai puțin de 150 de migranți din 50.000 au ajuns în Austria prin aeroporturi. 

Acesta propune ca migranții sirieni și afgani din Austria să fie transferați cu autobuzul, cu trenul sau orice alt mijloc de transport în România și Bulgaria. Toate aceste condiții au fost înaintate Comisiei Europene.

Cotidianul austriac Der Standard a relatat că în spatele schimbării opiniei Guvernului de la Viena pe tema Schengen au fost inclusiv diplomați americani, aceștia purtând discuții cu politicienii din Austria. 

„Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, de asemenea, decisive în decizia de a ceda. România este un aliat important al SUA în Europa de Est”, a scris cotidianul austriac.

Deputatul Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților, a comentat pe pagina sa de Facebook anunțurile triumfaliste ale coaliției PSD-PNL, arătând că este vorba mai degrabă despre un eșec, cu obligații importante din partea României. 

„Eșecul unui Președinte. Aeroporturi în Schengen înseamnă praf în ochi pentru români.

Trebuie să intrăm în Schengen cu drepturi depline. Nu este acceptabilă varianta în care se ridică granițele aeriene, în timp ce șoferii noștri de camioane vor fi forțați în continuare să stea cu orele la cozile de la graniță. În timp ce românii care vin din Europa să-și vadă țara de sărbători stau cu orele la graniță. În timp ce exportatorii noștri pierd bani cu fiecare livrare care pleacă spre Europa.

Klaus Iohannis, Guvernul României, Marcel Ciolacu au obligația să continue negocierile pentru intrarea completă a României în Schengen. Nu să accepte să se umilească în fața guvernului austriac, în timp ce anunță victorios un eșec. Vom continua să pierdem miliarde de euro dacă nu se deschid și frontierele terestre pentru țara noastră. 

Au obligația să ne spună ce negociază cu Guvernul Austriei pe tema migrației. Nu orice condiție este acceptabilă. Nu pot să angajeze întreaga populație a României fără a avea o dezbatere înainte. 

România și-a câștigat dreptul de a intra în Schengen. Îndeplinim toate cerințele, așa cum a confirmat și Comisia Europeană. Românii și-au câștigat dreptul de a intra în Schengen. Prin seriozitatea și hărnicia lor, au câștigat încrederea țărilor europene. Și-au construit cariere de succes în alte țări, au contribuit cu miliarde la economiile altor țări”, a scris Moșteanu.

„Marcel Ciolacu, lasă declarațiile populiste! Spune-ne care este planul pentru aderarea completă la Schengen. Continuă negocierile. România merită în Schengen. Atât pe cale terestră, cât și aerian”, a continuat acesta. 

Ce a declarat Ciolacu

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Marcel Ciolacu, zilele trecute, pe Facebook, afirmând ulterior că solicitările Austriei nu i se par exagerate. 

„Cerințele pe care le are Austria nu mi se par unele exagerate fiindcă cu toții ne dorim o întărire a frontierelor cu Bulgaria și Ungaria. Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim. Domnul Cherecheș, a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Acesta este adevărul”, a mai spus Ciolacu.

În schimb, președintele Bulgariei Rumen Radev a catalogat drept  inacceptabile condițiile puse de Austria pentru acceptarea României și Bulgariei în Air Schengen. „Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre. Condițiile pe care ministrul le pune sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a declarat Radev.

Premierul bulgar, Nikolay Denkov, a calificat, la rândul său, drept inacceptabile condițiile Vienei pentru a deschide doar spațiul aerian Schengen pentru România și Bulgaria din 2024.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.