VIDEO. Arbitru internațional, bătut în Turcia cu pumnii și picioarele, la un meci din campionatul intern. Un președinte de club a fost arestat, iar Federaţia Turcă de Fotbal a decis să suspende toate ligile pe o perioadă nedeterminată


VIDEO. Arbitru internațional, bătut în Turcia cu pumnii și picioarele, la un meci din campionatul intern. Un președinte de club a fost arestat, iar Federaţia Turcă de Fotbal a decis să suspende toate ligile pe o perioadă nedeterminată

Fotbalul profesionist din Turcia a fost suspendat, pe o perioadă nedeterminată, după ce un arbitru de top a fost trântit la pământ cu pumnii de președintele unui club, la finalul unui meci din cea mai înaltă ligă a țării, arată presa internațională.

Arbitrul principal al meciului, Halil Umut Meler, a fost atacat la fluierul final și lovit în față de președintele MKE Ankaragucu, Faruk Koca, agresiunea declanșând o învălmășeală de jucători și oficiali care fie s-au alăturat haosului, lovindu-l repetat pe Meler, fie au încercat să intervină. În timp ce Meler zăcea la pământ, el a mai fost lovit cel puțin o dată cu piciorul în cap.

În timpul meciului, arbitrul a eliminat câte un jucător de la fiecare echipă, înainte de prelungirile înfruntării terminate la egalitate după golul marcat în deplasare de Rizespor.

Federația turcă de fotbal (TFF) a condamnat atacul și a anunțat că toate meciurile vor fi suspendate pe termen nelimitat, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că sportul înseamnă "pace și fraternitate".

„Sportul este incompatibil cu violența. Nu vom permite niciodată ca violența să-și facă loc în sportul turcesc”, a mai declarat despotul de la Ankara.

Într-o declarație, TFF a pus incidentul pe seama unei culturi toxice față de arbitri, încurajată de jucători și oficiali ai cluburilor de-a lungul anilor.

Potrivit agerpres.ro, mijlocaşul român Olimpiu Moruţan a marcat golul echipei Ankaragucu, care a terminat la egalitate cu Rizespor, 1-1, luni seara, pe teren propriu, în etapa a 15-a campionatului de fotbal al Turciei.

Moruţan deschisese scorul în min. 14, cu un şut din afara careului, dar Rizespor a egalat la ultima fază a meciului, prin argentinianul Adolfo Gaich (90+7). Ambele echipe au încheiat meciul în inferioritate numerică, fiind eliminaţi Ali Sowe (51), respectiv Emir Han Topcu (90+5).

Conform presei turce, Halil Umut Meler, cu ochiul stâng tumefiat, a fost evacuat cu ajutorul poliţiei şi a fost transportat la spital.

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, a anunţat pe reţeaua de socializare X arestarea a trei bărbaţi, între care preşedintele clubului Ankaragucu.

Federaţia turcă de fotbal (TFF) a decis "amânarea sine die" a tuturor meciurilor de campionat din toate ligile, ca reacţie la acest incident care a scos în evidenţă spectrul violenţei în fotbalul turc.

Citat de agenţia de presă turcă Anadolu, medicul şef al spitalului Acibadem din Ankara, unde a fost transportat arbitrul, a indicat că acesta a suferit un traumatism cranian.

„Pronosticul său vital nu este afectat, are o sângerare ochiul stâng şi o mică fisură în acel loc", a detaliat dr. Mehmet Yurubulut.

Denunţând o "seară neagră" pentru fotbalul turc, Asociaţia turcă a arbitrilor a îndemnat membrii săi să-şi exercite dreptul de retragere.

Halil Umut Meler, 37 ani, este arbitru FIFA din 2017, iar pe 28 noiembrie a condus meciul dintre Lazio şi Celtic, din Liga Campionilor.

Președintele Fifa, Gianni Infantino, a calificat incidentul drept „total inacceptabil", adăugând că violența „nu-și are locul în sportul nostru sau în societate".

„Fără oficiali de meci nu există fotbal", a mai spus el. „Arbitrii, jucătorii, fanii și personalul trebuie să fie în siguranță pentru a se bucura de joc și fac apel la autoritățile relevante să se asigure că acest lucru este implementat cu strictețe și respectat la toate nivelurile."

Foto: Twitter



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.