VIDEO. America, mai scindată ca niciodată în privința suportului oferit Ucrainei în războiul cu Rusia. Zelenski nu a obținut la Washington prelungirea ajutorului militar, din cauza luptelor politice interne / Biden avertizează că Putin este pe cale să primească cel mai bun cadou de Crăciun din viața sa


VIDEO. America, mai scindată ca niciodată în privința suportului oferit Ucrainei în războiul cu Rusia. Zelenski nu a obținut la Washington prelungirea ajutorului militar, din cauza luptelor politice interne / Biden avertizează că Putin este pe cale să primească cel mai bun cadou de Crăciun din viața sa

Nota dominantă a celei de-a treia vizite a lui Volodimir Zelenski la Washington a fost disperarea, comentează BBC. Deplasarea liderului ucrainean de marți a reprezentat o ultimă încercare de a obține un nou ajutor militar consistent din partea Congresului SUA, înainte ca suma aprobată în prezent să se epuizeze.

Context. Suplimentarea fondurilor pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei este blocată de republicani care doresc măsuri privind migrația ilegală în SUA în schimbul ajutorului militar pentru Kiev.

BBC scrie că președintele ucrainean este disperat pentru că soarta națiunii sale atârnă într-o balanță care poate înclina în orice moment în favoarea rușilor, aruncând la coșul istoriei nu doar imensul sacrificiu făcut de poporul ucrainean, ci chiar viitorul unei națiuni ale cărei aspirații democratice vor ajunge iar la mâna Moscovei. Liderul american, Joe Biden, este disperat pentru că vede războiul ucrainean ca pe un câmp de luptă esențial într-un conflict mondial între democrații și regimuri autocratice. La sfârșitul zilei, însă, eforturile celor doi lideri au rămas fără răspunsul vital așteptat nu doar de ei, ci de toți aliații Ucrainei.

Când Volodimir Zelenski a venit la Washington anul trecut, a fost primit cu aplauze într-o sesiune comună a Congresului, iar la Casa Albă i s-a întins covorul roșu. La scurt timp, SUA au aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de dolari care a contribuit la eforturile Ucrainei de a recâștiga teritoriul pierdut la începutul invaziei rusești.

De data aceasta a fost foarte diferit. Zelenski a avut o întrevedere cu senatorii americani în spatele ușilor închise. A stat de vorbă cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care nici măcar nu a avut o apariție publică alături de președintele ucrainean.

Iar primirea la Casa Albă a fost în mod evident extrem de discretă, cu un minim de pompă și ceremonie.

Nu a fost chiar o bătaie consolatoare pe umăr și un „baftă” cu jumătate de gură, dar atmosfera nu a fost foarte departe de un asemenea moment dramatic (pentru că abandonarea Ucrainei în fața Rusiei ar fi o înfrângere catastrofală pentru întreaga lume liberă). 

Zelenski a călătorit, așadar, în cealaltă jumătate a lumii, doar pentru a afla că șansele ca Ucraina să primească mai mult sprijin militar din partea SUA nu s-au îmbunătățit semnificativ. 

Atmosfera în care a fost primit la Washington are legătură cu starea de spirit care domină politica americană unde finanțarea suplimentară pentru Ucraina este legată de o luptă internă cu privire la politica de imigrare a SUA.

În timp ce democrații au fost dispuși să cheltuiască mai mulți bani pentru securitatea frontierelor ca parte a unui pachet de 110 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, republicanii doresc o reformă fundamentală a modului în care imigranții fără documente care solicită azil politic sunt gestionați de guvernul SUA.

După ce s-au întâlnit cu Zelenski, marți dimineață, senatorii republicani au arătat clar că, deși simpatizează cu momentele dificile prin care trece Ucraina, consideră că situația de la granița SUA este o preocupare mai presantă în materie de securitate națională.

„Îl admir, dar nu m-a făcut să mă răzgândesc deloc în privința a ceea ce trebuie să facem", a declarat pentru BBC senatorul republican Lindsey Graham (din Carolina de Sud), unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei și critic virulent al lui Vladimir Putin (care nu mai departe de anul trecut lăsa să să înțeleagă că liderul de la Kremlin ar putea fi îndepărtat și printr-un asasinat). „Știu ce trebuie să se întâmple pentru a obține un acord. Vreau să ne securizăm granița", a mai spus el.

Joe Biden va trebui fie să-i convingă pe republicani să renunțe la această luptă pentru imigrație, fie să facă concesii pe care democrații săi le vor găsi extrem de neplăcute.

Cel puțin în acest moment, republicanii, ai căror alegători par tot mai sătui de ajutorul acordat Ucrainei și opinează ca acesta să ia sfârșit, par dispuși să abandoneze Ucraina în schimbul unei victorii electorale. Și dacă în cadrul acestui proces democrații vor deveni și mai scindați va fi cu atât mai bine pentru speranțele electorale de anul viitor.

Este posibil ca reforma imigrației să nu fie singurul obstacol în calea continuării ajutorului pentru Ucraina. Mike Johnson, în comentariile sale după întâlnirea cu Zelenski, a declarat că un sprijin militar mai mare depinde de o "strategie clară" și de o supraveghere adecvată din partea Congresului.

În timpul unei conferințe de presă comune, la sfârșitul unei zile lungi, atât Zelenski, cât și Biden au încercat să prezinte într-o notă optimistă ceea ce pare, momentan, un efort fără vreun rezultat. Președintele american a declarat că speră că se va găsi o soluție, dar că nu poate face promisiuni.

Omologul său ucrainean a precizat că le-a spus americanilor ce vrea să facă și că răspunsul a fost pozitiv. S-ar putea să fi fost singurul care a tras o asemenea concluzie însă.

În mai multe momente din timpul vizitei sale, Volodimir Zelenski - vorbind în engleză în fața senatorilor americani - a fost nevoit să ceară explicații pentru cuvinte al căror sens nu l-a înțeles, potrivit Lisei Desjardins de la postul american de televiziune PBS. Unul dintre aceste cuvinte a fost „fundătură” (impas), un termen pe care președintele ucrainean l-a aflat direct de la sursă, experimentându-l pe propria piele, comentează BBC.

Sky News menționează „subtilitățile” de limbaj ale președintelui Biden care ar putea fi interpretate și ca un mesaj de avertisment pentru Ucraina, chiar dacă au conținut ironii pișcătoare la adresa republicanilor. 

„Ne apropiem rapid de sfârșitul capacității noastre de a răspunde nevoilor Ucrainei", a spus președintele Biden, adăugând: „Este uluitor că am ajuns în acest punct".

A fost o ironie la adresa politicienilor republicani care își leagă sprijinul financiar pentru Ucraina de cererea ca Biden să rezolve haosul migrației de la granița de sud a Americii.

„Ceea ce pare să ceară administrația Biden sunt miliarde de dolari suplimentare fără o supraveghere adecvată, fără o strategie clară de a câștiga și fără niciunul dintre răspunsurile pe care cred că poporul american le merită", a declarat Mike Johnson, președintele Camerei Deputaților. „De asemenea, am spus foarte clar, încă din prima zi, că prima noastră condiție pentru orice pachet de cheltuieli suplimentare pentru securitatea națională este să ne ocupăm mai întâi de propria noastră securitate națională", a mai spus Johnson.

Biden a replicat: „Să ții ostatică finanțarea Ucrainei în încercarea de a forța adoptarea unei agende extremiste republicane partizane la frontieră – nu așa funcționează lucrurile”.

America va continua să sprijine Ucraina „atâta cât vom mai putea”, a mai spus Biden, precizare interpretată drept mesaj subtil că este foarte posibil ca Statele Unite să nu poate furniza ajutorul militar necesar Kievului dacă republicanii nu pun capă opoziției lor. Doar câteva săptămâni ne despart de această perspectivă, arată Sky News, precizând că scindarea din Statele Unite va avea reverberații profunde și în Europa a cărei unitate împotriva Rusiei este destul de fragilă. Dacă America cedează sub presiunea politică internă, Europa s-ar putea scinda și ea, arată corespondentul Sky News la Washington.

Teoretic, aleşii americani au la dispoziţie timp doar până vineri, când începe vacanţa parlamentară, pentru a ajunge la un acord asupra zecilor de miliarde de dolari (61) destinate Ucrainei. Casa Albă a avertizat că „va rămâne fără bani" până la sfârşitul anului dacă nu se face nimic.

„Congresul american trebuie să adopte o prelungire pentru Ucraina (...) înainte de a-i oferi lui Putin cel mai bun cadou de Crăciun primit vreodată", a mai spus Joe Biden în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean din Biroul Oval.

În noaptea de marți spre miercuri, când Zelenski se afla la Washington, Kievul a fost vizat de un atac devastator cu rachete rusești. 

„În cartierul Dniprovski al capitalei sunt 34 de răniţi. 15 dintre ei au fost internaţi, inclusiv doi copii. 19 au primit asistenţă medicală la faţa locului", a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko pe reţelele de socializare, citând serviciile de salvare.

Potrivit lui Kliciko, „în urma atacului nocturn cu rachete al inamicului asupra cartierului Dniprovski al capitalei, un bloc de apartamente a fost avariat". Aproximativ 15 locuitori au fost evacuaţi şi un spital de pediatrie a suferit daune.



Declarații BIden-Zelenski de la minutul 52:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.