VIDEO. Zvârcolirile putiniste ale lui Viktor Orban într-o zi istorică. Premierul de la Budapesta lovește Ucraina din toate pozițiile: a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro al UE și critică vehement decizia Bruxelles-ului de a deschide negocierile de aderare cu Kievul și Chișinăul / Volodimir Zelenski sfidează rusofilia printr-un mesaj emoționant


VIDEO. Zvârcolirile putiniste ale lui Viktor Orban într-o zi istorică. Premierul de la Budapesta lovește Ucraina din toate pozițiile: a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro al UE și critică vehement decizia Bruxelles-ului de a deschide negocierile de aderare cu Kievul și Chișinăul / Volodimir Zelenski sfidează rusofilia printr-un mesaj emoționant

Cum era de așteptat, Ungaria a obstrucționat aprobarea de către Uniunea Europeană a unui pachet de asistență financiară pentru Ucraina constând în 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari), după ce liderii UE au aprobat oficial începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, marcând o etapă importantă pentru Kiev în eforturile sale de a-și consolida sprijinul din partea aliaților săi.

„Rezumatul de noapte: veto în privința fondurilor suplimentare pentru Ucraina", a postat premierul ungar Viktor Orban pe rețelele de socializare după discuțiile de la Bruxelles. Liderii UE au declarat că discuțiile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor.

Charles Michel, președintele Consiliului European, care a supervizat lucrările, a informat presa că 26 de țări membre ale UE și-au exprimat sprijinul pentru acordarea de asistență financiară Ucrainei, iar un membru a votat împotrivă.

„Un singur lider nu a putut fi de acord cu acest lucru", a declarat Michel în cadrul unei conferințe de presă susținute în jurul orei 3 dimineața. Michel a adăugat că liderii se vor reuni din nou pentru a încerca să asigure unanimitatea -care este necesară pentru această decizie- la "începutul lunii ianuarie".

Orban, cunoscut pentru faptul că a împiedicat anterior anumite sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și perceput ca drept principalul aliat al președintelui Vladimir Putin în cadrul blocului european, a declarat în ziua precedentă, pe 14 decembrie, că asistența financiară pentru Ucraina ar trebui să fie oferită doar după viitoarele alegeri la nivel european, programate să aibă loc în iunie 2024, când probabil ar urma să ajungă la Bruxelles (așa cum se preconizează și în România) o „suită” de populiști de orientare putinistă.

Știrea zilei de joi, 14 decembrie, a venit însă tot de la Bruxelles, unde, în pofida temerilor că putinistul Viktor Orban ar putea reprezenta un obstacol major, s-a decis deschiderea negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Decizia a fost luată fără Orban, după ce acesta a părăsit negocierile. O sursă UE a declarat pentru Kyiv Independent că „Orban a fost absent din sală într-o manieră convenită în prealabil și constructivă".

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare la scurt timp după anunțul lui Charles Michel, Orban a declarat că a fost "o decizie absurdă, irațională și incorectă să înceapă negocierile cu Ucraina în aceste circumstanțe".

Deoarece celelalte țări UE „au insistat să se ia această decizie", Ungaria a decis să le lasă „să meargă pe drumul lor".

„Ungaria nu vrea să împărtășească această decizie greșită și, din acest motiv, Ungaria nu a participat la decizia de astăzi", a mai spus Orban.

Liderii europeni au depus eforturi până în ultimul moment pentru a-l împiedica pe Orban să se opună prin veto acestei decizii istorice.

Președintele Volodimir Zelenski nu ar fi fost invitat la summitul Consiliului UE din cauza temerilor că prezența sa „ar putea să-l antagonizeze" pe Orban, a scris Politico, care mai arată că Olaf Scholz, cancelarul german, a fost cel care l-ar fi determinat pe Orban să iasă din sală pentru ca restul europenilor să poată vota deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. Firește, Orban nu a fost dus de nas, ci a acceptat de bună voie „cafeaua” oferită de Scholz în afara sălii de ședință, dar astfel a putut afirma public că nu a votat deschiderea negocierilor de aderare, mai scrie Politico. Detalii AICI

Decizia de a părăsi sala a venit după "negocieri extinse", potrivit consilierului politic al lui Orban, Balazs Orban, fără nicio legătură cu premierul.

„Poziția Ungariei rămâne fermă și nealterată: nu considerăm că Ucraina este pregătită pentru negocierile cu UE", a mai declarat consilierul politic al lui Orban.

Zvârcolirile putiniste ale lui Orban nu au reușit însă să strice imensa satisfacție a Kievului, produsă de vestea deschiderii negocierilor de aderare, președintele Volodimir Zelenski înregistrând, pe întreg parcursul nopții de joi spre vineri, numeroase mesaje de mulțumire și recunoștință pentru partenerii europeni care au întins o mână vitală țării sale măcinate de război de aproape doi ani. 

Un mesaj video emoționant a fost filmat de Zelenski pe străzile Kievului în miez de noapte: „În momentul de față, în Ucraina, mulți dintre noi au moralul ridicat, iar acest lucru este foarte important - ne determină să mergem mai departe. Vreau să vă mulțumesc foarte mult - fiecăruia dintre voi pentru tot ceea ce am reușit să realizăm! Prin unitatea Ucrainei consolidăm unitatea întregii Europe. O recunoștință specială pentru toți tinerii noștri care luptă pentru Ucraina. Celor care luptă chiar acum, apărând libertatea noastră, ajutându-i pe soldații noștri - tratându-i, antrenându-i, făcându-le rost de arme și fabricând aceste arme. Tot aceste realizări ar fi fost imposibile fără acest curaj eroic al poporului nostru, al națiunii noastre, care inspiră întreaga lume. Indiferent ce se întâmplă, noi muncim, luptăm și construim puterea Ucrainei. Să aveți încredere în voi înșivă! Glorie Ucrainei!” (postat la ora 3:42 pe rețelele sociale)


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.