„Ferma Dacilor” a funcționat șapte ani fără autorizație de construire. Prefectul de Prahova: „Au intrat în legalitate printr-o modificare legislativă” / Surse judiciare afirmă că rudele proprietarului se încălzeau cu reșouri în mansarda din lemn, pentru că se defectase centrala


„Ferma Dacilor” a funcționat șapte ani fără autorizație de construire. Prefectul de Prahova: „Au intrat în legalitate printr-o modificare legislativă” / Surse judiciare afirmă că rudele proprietarului se încălzeau cu reșouri în mansarda din lemn, pentru că se defectase centrala

Cornel Dinicu, patronul complexului Ferma Dacilor mistuit de un incendiu în care și-au pierdut viața șapte persoane, a venit, miercuri, la audieri, la sediul Poliției Mizil, însoțit de avocat. Fostul interlop a cerut un răgaz invocând decesul unuia dintre cei cinci copii ai săi în tragedia produsă marți dimineață pe domeniul său aflat în satul Tohani (la câteva minute de mers cu mașina față de Mizil, Prahova). 

Anchetatorii s-au dovedit înțelegători, lăsându-l să plece. 

Trei dintre decedați sunt minori. O persoană este în continuare dispărută, dar sunt șanse mici să fie în viață.

Angajații de la Ferma Dacilor, chemați și ei să dea declarații, le-au spus polițiștilor că la mansarda clădirii principale a complexului turistic (la parterul căreia se află și restaurantul lăudat de interlopul de la ANPC, Horia Constantinescu) au fost duse mai multe reșouri după ce rude ale patronului s-au plâns că nu e suficient de cald. Cei care au dormit acolo nu au reușit să mai iasă din clădirea cuprinsă de flăcări și care a ars în întregime în ciuda intervenției rapide a pompierilor de la Mizil. 1000 de metri pătrați s-au făcut scrum. 

Angajații ar mai fi relevat și faptul că pensiunea era dotată cu o instalația de alarmă în caz de incendiu, dar că aceasta s-ar fi defectat înainte de tragedie.  

O turistă, supraviețuitoare a incendiului de la „Ferma Dacilor”, a  declarat, de asemenea, pentru Digi24, că erau defecțiuni la centrală, motiv pentru care mai mulți oaspeți fuseseră mutați în alte spații de cazare, și că proprietarii ar fi folosit un sistem improvizat pentru încălzirea clădirii principale (cea care a ars).

Surse apropiate anchetei au declarat că, după primele audieri și investigații, se conturează ipoteza unui scurt-circuit. 

Cazul a fost preluat de către un procuror criminalist, iar cauza incendiului va fi stabilită în cadrul anchetei, surse judiciare precizând pentru Agerpres că nu este exclusă nicio variantă, fiind luate în calcul atât izbucnirea focului ca urmare a unei acţiuni intenţionate, cât şi varianta unui accident.

Virgiliu Nanu, prefectul județului Prahova, a anunțat că Ferma Dacilor a funcționat șapte ani fără autorizație de construire. 

„Abia în toamna anului 2020 au intrat în legalitate, printr-o modificare legislativă", a spus prefectul despre complexul deținut de Cornel Dinicu și care nici autorizație de securitate la incendiu nu avea. 

Prefectul județului Prahova a convocat autoritățile locale și toate structurile de specialitate pentru a vedea exact cum s-a ridicat Ferma Dacilor din Tohani.

„Prima concluzie este că a fost ridicată fără autorizație de construire. Proprietarii au intrat în legalitate în toamna anului 2020 printr-un raport de expertiză și un certificat de edificare a construcției. Orice construcție trebuie să se ridice cu autorizație de construire, ar trebui să aibă certificat de urbanism, avize de la mai multe instituții, inclusiv de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Tot acest flux al documentelor nu a existat la Ferma Dacilor. Ei au intrat în legalitate printr-o modificare legislativă, printr-un raport de expertiză și un certificat de edificare a construcției", a explicat Virgil Nanu.

Prefectul a precizat că va face cercetări pentru a înțelege cum a fost posibil ca locația din Tohani să funcționeze atâția ani fără cele mai importante autorizații. În plus, spune că vrea să verifice dacă „Ferma Dacilor” avea  sau nu autorizație de funcționare.

„Acum se fac cercetări, s-a deschis un dosar penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, urmează să vedem concluziile dânșilor. Între timp, au fost convocate toate aceste structuri, să verificăm cronologia documentelor și să putem trage niște concluzii cu privire la existența acestor construcții. Mai mult decât atât, am chemat și administrația locală, pentru că vrem să vedem dacă există o autorizație de funcționare. Dacă există, să vedem care sunt documentele care au stat la baza eliberării acestei autorizații de funcționare. Dacă nu, verificăm să vedem dacă există această solicitare, ce s-a solicitat, de ce s-a respins dacă s-a respins și vom face toată această analiză. 

Administrația locală știa de existența acestei pensiuni. Vreau să vedem dacă s-a emis autorizația de funcționare. Dacă s-a emis, să vedem în baza a ce documente. Dacă nu s-a emis, să vedem de ce s-a respins solicitarea patronilor de la Ferma Dacilor, dacă s-a respins. Vreau să văd ce au făcut autoritățile locale din 2020 și până în prezent", a mai declarat prefectul județului Prahova.

CITEȘTE ȘI: Instituții plătite degeaba. Cum a clasat DNA, după trei ani de „cercetări”, dosarul foloaselor necuvenite primite de ofițeri ISU Prahova de la Ferma Dacilor pentru a trece cu vedere lipsa autorizației de securitate la incendiu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.