Locuri ale memoriei Revoluției din Decembrie 1989: Biserica monument de la Popeşti-Leordeni e ridicată deasupra canalului de scurgere în care a fost aruncată cenușa celor 44 de tineri uciși la Timișoara și incinerați la București


Locuri ale memoriei Revoluției din Decembrie 1989: Biserica monument de la Popeşti-Leordeni e ridicată deasupra canalului de scurgere în care a fost aruncată cenușa celor 44 de tineri uciși la Timișoara și incinerați la București

Muzeograf al Muzeului Municipiului București, Cezar Buiumaci prezintă, pe Facebook, istoricul și caracteristicile Bisericii monument de la Popești-Leordeni, aceasta ridicându-se deasupra canalului colector în care a fost aruncată cenușa revoluționarilor martiri timișoreni. Vă prezentăm comentariile lui Cezar Buiumaci: 

”În anul 2011, la 2 iunie, în Ziua Înălţării Domnului, zi în care se comemorează eroii, a fost finalizată Biserica ridicată deasupra canalului de scurgere în care a fost aruncată la 20 decembrie 1989 cenuşa cadavrelor celor 44 tineri ucişi la Timişoara şi arse la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti. Biserica a fost ridicată pe o fundaţie din grinzi şi piloni din beton armat pe care a fost aşezată o structură din lemn în aşa fel încât biserica este suspendată la 3 metri deasupra gurii de canal.

Amprenta orizontală este de 6,53 m X 19,73 m şi o înălţime de 23 m. Compania care a proiectat planurile bisericii este S.C. Pathe Route S.R.L., echipa de proiectanţii fiind formată din inginerii Cornel Farcaş şi Percec Vasile şi arhitectul Mihai Donici

Biserica monument este „singurul lăcaş de cult din lume suspendat pe o gură de canal”. Construcţia bisericii a fost susţinută financiar de către primarul localităţii, Grigore Trache, prefectul judeţului Ilfov, Dan Cornel Baraga şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, terenul fiind pus la dispoziţie de către S.C. Viscofil S.A. prin grija domnului Pierre Gherase. 

Întru cinstirea memoriei martirilor timişoreni, în curtea bisericii a fost ridicat un monument IN MEMORIAM, alcătuit dintr-un soclu lung peste care care este aşezată o placă verticală care compune o cruce oarbă, amintind de monumentul ridicat pe locul bisericii Sfânta Vineri Hereasca. De sub cruce iese o jardinieră sub formă de sfert de sferă, din care ies flori, iar sub aceasta inscripţia „IN MEMORIAM”. Pe lespede este aplicată o placă de marmură cu următorul text: 

„Monument ridicat în memoria Eroilor-Martiri / din Timişoara, ucişi de forţele de represiune / comuniste şi arşi în Crematoriul din Bucureşti. / Cenuşa lor a fost aruncată în acest loc în / Decembrie 1989.

NUME, VÂRSTĂ: ANDREI MARIA, 25 / APRO MIHAI, 31 / BALOGH PAVEL, 69 / BALMUS VASILE, 26 / BĂRBAT LEPA, 43 / BĂNCIU LEONTINA, 39 / BELEHUZ IOAN, 41 / BELICI RADIAN, 25 / CACEU MARGARETA, 40 / CARPIN DANUT, 25 / CHÖRÖSI ALEXANDRU, 24 / CISMARIK LADISLAU, 55 / CRUCERU GHEORGHE, 25 / FERKEL – SUTEU STEFANALEXANDRU, 43 / FLORIAN ANTONIU-TIBERIU, 20 / GÎRJOABĂ DUMITRU-CONSTANTIN, 30 / HAȚEGAN PETRU, 47 / IANOS PARIS, 18 / IEWINGER SLOBODANCA, 20 / IOSUB CONSTANTIN, 18 / IOTCOVICI GHEORGHE-NUTU, 25 / LĂCĂTUŞ NICOLAE, 27 / LUCA RODICA, 30 / MARDARE ADRIAN, 20 / MIRON ION, 50 / MOTOHON SILVIU, 35 / MUNTEANU NICOLAEOVIDIU, 25 / NAGY EUGEN-FRANCISC, 17 / OPRE GOGU, 40 / OSMAN DUMITRU, 24 / OTELIȚĂ AUREL, 34 / PISEK STEFAN, 54 / RADU CONSTANTIN, 33 / SAVA ANGELA-ELENA, 25 / SPORER RUDOLF-HERMAN, 33 / STANCIU IOAN, 42 / ZĂBULICĂ CONSTANTIN, 30 / ZORNEK OTTO-NICOLAE, 53 / WITMAN PETRU, 25 / CADAVRU NEIDENTIFICAT-BĂRBAT, 35- 45 / CADAVRU NEIDENTIFICAT-BĂRBAT, 35-45 / CADAVRU NEIDENTIFICAT-BĂRBAT, 20-25 / CADAVRU NEIDENTIFICAT-BĂRBAT, 20-30 / CADAVRU NEIDENTIFICAT-BĂRBAT, 40-50”.

În spaţiul dintre monument şi biserică a fost amenajă o alee străjuită de-a lungul ei de pietre de mormânt, 22 pe fiecare parte cu numele martirilor timişoreni”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.