Fost comandant NATO: China NU poate face față unui război cu Statele Unite în următorii aproximativ 10 ani


Fost comandant NATO: China NU poate face față unui război cu Statele Unite în următorii aproximativ 10 ani

China nu este pregătită pentru o confruntare militară cu Statele Unite pentru următorii aproximativ 10 ani, a spus un fost comandant suprem aliat al NATO într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru The Michael Medved Show. Amiralul James Stavridis a fost șef al NATO din 2009 până în 2013, după ce a ocupat poziția de comandant al Comandamentului de Sud al Statelor Unite din 2006 până în 2009, când a supervizat operațiunile militare din America Latină.

"China, după părerea mea, nu va fi pregătită să înfrunte SUA într-un mod foarte matur pentru următorii aproximativ 10 ani", a spus amiralul Stavridis în interviu. 

"Chiar dacă China construiește o flotă masivă și chiar dacă acționează foarte agresiv, nu este încă pregătita să-și alinieze tot ceea ce are nevoie pentru a învinge flota SUA din Pacific", a continuat acesta. 

Potrivit unui raport din 2021 al Institutului Marinei Statelor Unite, China a reușit să își construiască cea mai mare flotă militară din lume, cu peste 355 de nave, iar acum capacitatea Beijingului de a construi nave e de 232 de ori mai mare decât cea a Statelor Unite, conform informațiilor obținute de spionajul american.

Chiar și în aceste condiții, Stavridis susține că mărimea flotei chineze nu schimbă raportul de forțe, Washingtonul având alianțe militare foarte solide în zona Pacificului. 

"Dacă am ajunge într-un război cu China, nu ar fi doar Statele Unite și China. Avem aliați prin tratat care au jurat să vină și să facă parte dintr-o campanie militară ca asta - Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia, Noua Zeelandă. Deci, asta reprezintă multă putere de foc atunci când le pui pe toate cap la cap”, a explicat Stavridis. 

O astfel de descurajare oferă "o mică perioadă de grație" pentru Statele Unite, care își poate întări în acest timp flota militară.

Contraamiralul în retragere al Marinei chineze Yang Yi a părut să îi dea dreptate fostului comandant NATO, spunând în timpul unui eveniment de sâmbătă la Beijing că armata chineză "trebuie să fie pregătită pentru diverse scenarii", devenind "puternică" în acest scop.

"Puterea este foarte importantă. Când ești puternic, Statele Unite nu îndrăznesc să te provoace și îți poți proteja mai bine interesele naționale", a mai zis Yang Yi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.