Bucureștiul reacționează la atacurile masive cu rachete desfășurate de Rusia asupra Ucrainei: Un număr semnificativ de rachete Patriot, comandate la comun de o coaliție de țări NATO din care face parte și România


  • ACP
  • Jan 4, 2024 14:36
  • 1049
Bucureștiul reacționează la atacurile masive cu rachete desfășurate de Rusia asupra Ucrainei: Un număr semnificativ de rachete Patriot, comandate la comun de o coaliție de țări NATO din care face parte și România

După bombardamentele masive cu rachete și drone lansate de forțele ruse asupra Ucrainei în ultimele zile, o coaliție de state europene din care face parte și România a comandat la comun până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Achiziția în valoare de 5,5 miliarde de dolari, care este sprijinită de Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO, implică Germania, Olanda, Spania și România, care vor procura o cantitate comună de unități Patriot Guidance Enhanced Missiles. În decembrie, Ministerul român al Apărării ar fi înaintat Parlamentului o cerere de cumpărare a 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru propriile lansatoare Patriot, dar nu este foarte clar dacă această achiziție are legătură cu comanda la comun de mai multe miliarde de dolari.

Contractul de producție și livrare a fost atribuit unui joint venture între MBDA Germania și compania americană RTX (cunoscută anterior că Raytheon Technologies), COMLOG, care este singura fabrică pentru rachete Patriot din afara Statelor Unite.

Societatea mixtă germano-americană a funcționat de mai bine de trei decenii, oferind suport logistic pentru rachetele Patriot Advanced Capability-2 pentru clientul său principal, Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO, ce acționează în numele altor utilizatori Patriot europeni și al Armatei Statelor Unite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.