Incursiune secretă a forțelor speciale ucrainene în Rusia. Generalul Kiril Budanov dezvăluie că o figură-cheie a armatei ruse a fost grav rănită. A murit sau nu generalul Valeri Gherasimov în urma atacurilor lansate de Kiev?


Incursiune secretă a forțelor speciale ucrainene în Rusia. Generalul Kiril Budanov dezvăluie că o figură-cheie a armatei ruse a fost grav rănită. A murit sau nu generalul Valeri Gherasimov în urma atacurilor lansate de Kiev?

Ucraina susține că a rănit grav o figură militară rusă „semnificativă" în timpul unei incursiuni a forțelor sale speciale în regiunea Belgorod.

Afirmația îi aparține chiar generalului-locotenent Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, care a precizat, potrivit Daily Mail, că „fără a dezvălui detalii, pot spune că unul dintre cei răniți foarte grav [în regiunea rusă Belgorod] este o personalitate importantă”.

„Au cerut imediat un elicopter pentru a-l evacua direct la Moscova”, a mai spus Budanov. VIDEO AICI

În imaginile video publicate de canalele ucrainene, trupele Kievului sunt filmate în timp ce își pregătesc atacul din regiunea Belgorod, trăgând și plasând explozibili într-o zonă împădurită. VIDEO AICI

Budanov a mai spus că nu poate confirma/infirma valul de informații apărut, zilele trecute în rețelele de socializare, potrivit căruia o lovitură, despre care se bănuiește că ar fi implicat rachete Storm Shadow, asupra Sevastopolului din Crimeea l-ar fi ucis pe generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al armatei ruse și comandantul de război al lui Vladimir Putin.

Ucraina a lovit un post de comandă din Crimeea, apreciind că operațiunea a vizat personalități militare de rang înalt - dar nu există nicio dovadă că printre acestea s-ar fi numărat și Gherasimov, 68 de ani.

Întrebat despre relatările privind uciderea lui Gherasimov, Budanov a declarat: „Să spunem doar că nu am nicio informație care să susțină asta".

Rusia nu a comentat afirmațiile lui Gherasimov, care au fost răspândite pe scară largă vineri.

Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al unității de sud a batalionului Armatei Voluntare Ucrainene, a declarat despre lovitura de la Sevastopol: „Există multe versiuni despre cine ar fi putut fi lovit acolo. Am auzit chiar și celebrul nume de familie Gherasimov. Aceasta ar fi o veste bună, dar cred că este puțin probabil. Însă faptul că mai mulți ofițeri de rang înalt sau generali ai armatei ruse de ocupație au fost loviți în acel post de comandă este cât se poate de real”.

Canalul de Twitter WarTranslated (Dmitri) al unui blogger estonian (credibil 100%) a dezmințit categoric uciderea lui Gherasimov, afirmând că „informația” s-ar fi răspândit după o glumă făcută pe Telegram de un canal umoristic. Pagina de Twitter Visegrad ar fi transformat gluma în știre care s-a răspândit apoi ca atare.

În total, 15 militari ruși ar fi fost uciși în postul de comandă din Sevastopol lovit joi, au afirmat sâmbătă surse ucrainene, citate de canalele de Telegram.

Armata ucraineană a precizat, sâmbătă, că a atacat cu succes baza aeriană militară Saki din vestul peninsulei Crimeea ocupate de Rusia.

„Aerodromul Saki! Toate țintele au fost lovite!', a scris pe Telegram comandantul Forțelor Aeriene Mykola Oleshchuk. 

Oficialii ruși nu au comentat atacul, dar Ministerul rus al Apărării a declarat în primele ore ale zilei de sâmbătă că a reușit să doboare cu succes, în cursul nopții, patru rachete ucrainene.

Alte relatările din zonă au indicat că prezența unor ambulanțe care se grăbeau să ajungă atât la Sevastopol, cât și la aerodromul Saki, după loviturile, despre care se bănuiește că ar fi fost rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Oleshchuk lăudase anterior „efortul de luptă impecabil" al echipajelor sale aeriene în lovirea postului de comandă din Sevastopol (de la Yukharin Balka), unde zvonistica l-a indicat pe Gherasimov drept țintă.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, numit de Putin, a declarat: „A fost cel mai masiv [atac] din ultima vreme".

Budanov, în vârstă de 38 de ani, a mai declarat despre raidul secret (incursiune secretă) din regiunea Belgorod: „Suntem în plin război și nu există niciun motiv să fim surprinși. Cei care poartă război împotriva altora, mai devreme sau mai târziu, se confruntă ei înșiși cu el”.

RBC-Ucraina (agenție independentă de știri: „Au început să se răspândească pe internet informații potrivit cărora șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov, ar fi fost ucis în urma loviturilor de ieri asupra Crimeei'.

Chiar dacă Rusia nu a respins ferm pseudoinformațiile cu privire la presupusa moarte sau rănire a lui Gherasimov, încurajând speculațiile, până la ora redactării prezentului material nu există nicio dovadă independentă care să ateste că generalul - dușman al criminalului de război ucis Evgheni Prigojin - se afla în Crimeea (Belgorod) la momentul atacului ucrainean.

Într-un interviu acordat la 6 ianuarie la Radio NV, fostul adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene (AFU), generalul-locotenent Ihor Romanenko, a sfătuit opinia publică să nu mai plece urechea la zvonurile privind eliminarea lui Valeri Gerasimov și nici să nu se iluzioneze că o mană cerească va pica peste Ucraina dacă mor liderii militari de astăzi ai Rusiei.

Acest război va fi dificil și lung, a spus generalul, comparându-l cu un maraton mai degrabă decât cu un sprint.

„Diferite surse străine spun că sănătatea lui Gerasimov este precară, că abuzează de alcool, ca mulți politicieni și militari din Rusia", a declarat Romanenko.

„Asta nu înseamnă că situația se va schimba din cauza unor evenimente legate de unii reprezentanți individuali ai așa-numitei elite ruse. În urma domniei de trei decenii a lui Putin, acolo s-a format un Putin colectiv, care va îndeplini sarcinile acestui război de mare anvergură, atât cu Putin actual, cât și fără el, chiar și fără reprezentanți individuali ai conducerii militare", a explicat Romanenko.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.