Șefa Misiunii Ucrainei la NATO: "Există o înțelegere clară că Ucraina va fi membră a Alianței Nord-Atlantice și că această cale va fi mai scurtă!". Calendarul aderării rămâne însă învăluit în incertitudine. Kyivul turează motoarele diplomației de culise în perspectiva Summitului de la Washington


Șefa Misiunii Ucrainei la NATO: "Există o înțelegere clară că Ucraina va fi membră a Alianței Nord-Atlantice și că această cale va fi mai scurtă!". Calendarul aderării rămâne însă învăluit în incertitudine. Kyivul turează motoarele diplomației de culise în perspectiva Summitului de la Washington

Ucraina se apropie de aderarea la NATO, dar încă nu a fost stabilit un calendar clar pentru acest proces, iar munca diplomatică este în desfășurare în culise, reprezentanții ucraineni purtând discuții cu "avocații" Ucrainei din rândul statelor membre, pentru a se concretiza ulterior viziunea referitoare la obiectivele pe care le va avea Kyivul în perspectiva Summitului de la Washington, a precizat șefa Misiunii Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, Nataliia Galibarenko, într-un interviu acordat pentru UA.TV. 

Galibarenko a recunoscut că ambiția Kyivului în cazul Summit-ului de la Vilnius a fost mult mai mare: "Am vrut să fim invitați să ne alăturăm Alianței fără nicio condiție prealabilă suplimentară. Chestiunea invitației a fost luată în considerare, dar cu precondiții. Dar totuși, observ per ansamblu că Vilnius de fapt ne-a eliberat de decizia luată la București în 2008".

Astfel, "există o înțelegere clară că Ucraina va fi membră NATO și că această cale va fi mai scurtă", a continuat Galibarenko.

Întrebată cu privire la obiectivele Ucrainei pentru viitorul Summit de la Washington, Galibarenko a precizat că liderii ucraineni sunt angajați în negocieri și consultări la nivel înalt cu statele membre, după ce Ucraina a adoptat Programul național anual de cooperare cu NATO și a fost lansat Consiliul Ucraina-NATO.

Pe de altă parte, Galibarenko nu a dezvăluit care va fi viziunea liderilor ucraineni în legătură cu obiectivele strategice și tactice ale misiunii diplomatice înaintea Summit-ului de la Washington, menționând că e necesară în continuare desfășurarea unor consultări interne "pentru a vedea ce este realist și ce nu, pentru a ne stabili prioritățile, respectiv pentru a începe apoi să lucrăm".

Ambasadoarea a spus că nu se axează pe componenta publică a misiunii, ci pe munca diplomatică din culise, în primul rând cu "avocații" Ucrainei din rândul statelor membre NATO, cu scopul de a ajunge treptat la un cerc mai larg de Aliați. 

În ceea ce privește apropierea Ucrainei de NATO, Galibarenko a menționat că au început, printre altele, lucrările la foaia de parcurs de interoperabilitate. De la începutul invaziei rusești la scară largă, recruții ucraineni s-au antrenat în străinătate pentru a opera diferite tipuri de sisteme de arme occidentale, iar foaia de parcurs are drept scop să facă aceste eforturi sistemice pentru a exista siguranța că Forțele Armate ale Ucrainei îmbrățișează pe deplin standardele NATO, a explicat ambasadoarea. 

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus recent că prioritățile Kyivului în relațiile cu NATO sunt clare și anume să dezvolte un sistem de relații și comunicare cu Aliații care să ducă la stadiul în care fiecare stat și lider va recunoaște faptul că Alianța Nord-Atlantică va deveni mult mai puternică având Ucraina în componența sa. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.