Convorbire telefonică Iohannis-Zelenski. Contextul în care președintele Ucrainei a mulțumit în mod deosebit României


Convorbire telefonică Iohannis-Zelenski. Contextul în care președintele Ucrainei a mulțumit în mod deosebit României

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 9 ianuarie 2024, o discuție telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi șefi de stat au discutat, printre altele, despre parcursul euroatlantic al Ucrainei, despre proiectele transfrontaliere de interes reciproc, despre dorința comună de a avansa substanțial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două țări, respectiv despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, context în care Volodimir Zelenski a ținut să mulțumească în mod deosebit țării noastre pentru sprijin. 

Nu în cele din urmă, Klaus Iohannis i-a mulțumit omologului ucrainean pentru recunoașterea de către puterea de la Kyiv a inexistenței așa-zisei "limbi moldovenești" și a repus pe tapet importanța respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

În cadrul unei postări pe social media, Volodimir Zelenski a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis inclusiv despre programul de pregătire a piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16, cât și despre cuantumul semnificativ al exporturilor ucrainene ce tranzitează țara noastră, respectiv despre cum poate fi sporit. 

Redăm comunicatul Administrației Prezidențiale: "Cu prilejul convorbirii, Președintele Klaus Iohannis și omologul ucrainean au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări cu privire la situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră, iar Președintele României l-a asigurat pe Președintele Volodîmîr Zelenski de continuarea sprijinului ferm al țării noastre pentru Ucraina. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile.

Președintele României și Președintele Ucrainei au discutat și despre dezvoltarea relației bilaterale și prioritățile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc și dorința comună de a avansa substanțial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două țări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a Președintelui Volodîmîr Zelenski la București, în octombrie 2023, și conform Declarației Comune semnate atunci de cei doi șefi de stat. În acest context, Președintele României a salutat progresele referitoare la recunoașterea de către Ucraina a inexistenței așa-zisei «limbi moldovenești», ca urmare a celor convenite de cei Președinți în octombrie 2023, și a subliniat importanța respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent și principial între cele două țări pe toate dosarele de interes reciproc.

Președintele Klaus Iohannis și omologul ucrainean au discutat și despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, Președintele României felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare. Președintele Volodîmîr Zelenski a mulțumit în mod deosebit Președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros și susținerea acordate de șeful statului român personal și de România în atingerea acestui obiectiv.

Președintele României și Președintele Ucrainei au discutat, de asemenea, despre parcursul euroatlantic al Ucrainei și despre prioritățile la nivel aliat din acest an, precum și despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii Summitului NATO de la Washington".

Postarea președintelui Zelenski: "Am vorbit cu Președintele României, Klaus Iohannis, pentru a reafirma puternicul parteneriat strategic ucraineano-român. 

Exporturile lunare ale Ucrainei prin România au crescut de la 2 la 3 milioane de tone și am discutat despre modalități de creștere a lățimii de bandă la trecerea frontierei pentru a atinge ținta de 4 milioane de tone.

Mulțumesc României pentru sprijinirea deciziei de a deschide discuțiile de aderare a Ucrainei la UE și pentru disponibilitatea sa de a împărtăși cu Ucraina experiența pozitivă de integrare în UE.

L-am informat pe președintele Iohannis despre teroarea aeriană continuă a Rusiei și am subliniat importanța continuării cooperării cu partenerii pentru a întări scutul aerian al Ucrainei. De asemenea, am discutat despre cooperarea bilaterală, inclusiv despre programul ucrainean de pregătire a piloților F-16.

Am convenit să începem să lucrăm la garanții bilaterale de securitate bazate pe Declarația G7 de la Vilnius".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.