Vremuri grele pentru Ucraina și Europa de Est. Casa Albă anunță că asistenţa militară acordată Kievului de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet". Atacurile Moscovei sunt în creștere, rușii folosind inclusiv rachete balistice nord-coreene


Vremuri grele pentru Ucraina și Europa de Est. Casa Albă anunță că asistenţa militară acordată Kievului de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet". Atacurile Moscovei sunt în creștere, rușii folosind inclusiv rachete balistice nord-coreene

Casa Albă a anunţat joi că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a "încetat complet" din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev, relatează EFE şi Reuters citate de agerpres.ro.

La Washington continuă totuşi negocierile cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina care ar putea fi condiţionat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA.

„Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina se decide în prezent în Congres, unde democraţii controlează Senatul (camera superioară), iar republicanii Camera Reprezentanţilor (camera inferioară).

Preşedintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

În faţa acestei situaţii, Kirby a folosit conferinţa sa de presă de joi pentru a-i îndemna încă o dată pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, în special după ce serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele sale atacuri împotriva Ucrainei.

„Atacurile pe care le desfăşoară ruşii sunt în creştere. Iar acum folosesc rachete balistice nord-coreene pentru a efectua aceste atacuri", a afirmat Kirby.

Potrivit lui Kirby, Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei la 30 decembrie 2023 şi de asemenea "mai multe" rachete balistice nord-coreene la 2 ianuarie a.c., ca parte a unui alt atac asupra infrastructurii ucrainene.

Aceste rachete au fost parte integrantă a atacurilor cu rachete şi drone al Rusiei asupra Ucrainei la sfârşitul anului 2023 şi începutul acestui an în ceea ce a fost cel mai mare atac de la începutul războiului, în februarie 2022.

SUA, cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au acordat Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Regiunea Zaporijjea a fost vizată de aproape 50 de atacuri ruseşti (sursa: agenția de presă UKRINFORM)

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjea, Iuri Malaşko, a raportat, vineri dimineață, că, în ultimele 24 de ore, armata de invazie a Rusiei a efectuat 47 de lovituri asupra a 13 orașe și sate din această regiune aflată în sudul Ucrainei. „40 de obuze de artilerie au lovit Orihiv, Zaliznicine, Novodanilivka, Cearivne, Mala Tokmacika, Levadne, Poltavka, Luhivski, Plavni și alte așezări din prima linie” – a detaliat oficialul, într-un mesaj postat, vineri, pe Telegram. Malaşko a mai menţionat că şapte drone ruseşti au atacat Novodarivka, Cearivne și Robotine. Autorităţile au primit șapte rapoarte referitoare la distrugeri de clădiri rezidențiale. Bombardamentele din ultimele 24 de ore nu s-au soldat cu răniţi în rândul civililor din regiunea Zaporijjea.

Reamintim că, în timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022, forțele agresoare rusești au ocupat partea de sud a regiunii, învingând forțele armate ucrainene la Melitopol și la Enerhodar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.