Autonomia găgăuză – la referendum!


Autonomia găgăuză – la referendum!

Era previzibil că organizarea referendumului, odată cu alegerile prezidențiale, va genera o reacție concertată a Kremlinului prin intermediul numeroșilor interpuși putiniști de la Chișinău. Ex-bașkanul Irina Vlah deja a scos de la naftalină vechea poveste rusească cu neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Vlah (Moscova) ar dori ca acest narativ rusesc să fie supus referendumului, dar fără să spună vreun cuvânt despre prezența ilegală a armatei ruse de ocupație pe teritoriul nostru. Din nou neutralitate cu armată rusă de ocupație? Exact ceea ce-și dorește Kremlinul!

Cu certitudine, ar fi mult mai indicat de a supune referendumului constituțional dacă mai e necesară menținerea autonomiei teritoriale “Găgăuzia”, formată pe criterii exclusiv etnice, ceea ce contravine Constituției, dar și standardelor europene în domeniul protejării minorităților naționale, care nu acceptă drepturi colective, ci doar individuale. 

Așadar, să se pronunțe toți cetățenii Republicii Moldova, dacă doresc în continuare să ducă pe spatele lor o structură teritorială secesionistă, impusă de Rusia în 1994 și menținută pâna în prezent de guvernele pro-moscovite de la Chișinău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.